La Palma coronavirus stand van zaken

Het laatste bericht op La Palma Nieuws dateert al weer van een week gelden. Inmiddels is het aantal corona patiënten gestegen van 24 naar 68, twee eilandbewoners zijn overleden aan het virus.

Webcam Roque de los Muchachos, 2.04.2020, 17 uur.

Onder controle
In het ziekenhuis op La Palma is volgens de arts Mercedes Coello alles onder controle. Van de tien bedden die er beschikbaar zijn, zijn er vijf bezet. De maatregelen om thuis te blijven beginnen zichtbaar te worden, het aantal patiënten stijgt minder snel.

De eilandbewoners zitten thuis. Behalve voor de boodschappen, de post, een krant of een bezoek aan de apotheek mag het huis worden verlaten. Deze ochtend was het mijn beurt om de wekelijkse boodschappen te doen, mijn enige uitje deze week. Het is gek om de Plaza de España te betreden zonder het gezellige geroezemoes vanaf de terrassen. Het is stil op het eiland.

De telescopen zijn gesloten.

La Palma in quarantaine
Vanaf maandag mogen alleen de werkers van essentiële beroepen aan het werk. Onze buurman die een garage heeft zit voor het eerst in zijn leven thuis te niksen. Nog nooit eerder werden alle telescopen op de hoogste top van het eiland gesloten.

Coronacrisis
In de winkel hoorde ik meerdere bewoners zich zorgen maken hoe ze financieel deze periode kunnen doorkomen. De Spaanse regering belooft maatregelen om de bevolking te ondersteunen. Gedupeerde bedrijfjes melden zich bij de belasting adviseur voor ondersteuning. Maar waar moet je naar toe als individu wanneer je zwaar wordt getroffen?

Webcam strand Tazacorte

Honderden verhalen
Langzaam begint de crisis door te dringen tot de mensen. Angst voor het virus en de nabije toekomst is zichtbaar op de gezichten van de eilandbewoners.
La Palma leeft voor een belangrijk deel van het toerisme. Het gaat om honderden verhalen zoals die van Balu waarmee je vandaag een duo-sprong had kunnen maken met een parapent ware het niet dat hij thuis zit met zijn vrouw en twee kinderen. Inkomen nul, uitgaven gaan gewoon door. Hij heeft geen idee hoe dit verder moet.

Gezond maar zonder werk
Hetzelfde geldt voor de Nederlandse duikschool Casa de Buceo. Terwijl het seizoen op het punt stond om te beginnen werd alles gesloten. Om de komende maanden te kunnen overleven hebben ze een crowdfunding moeten opzetten. Het coronavirus is ook het verhaal van Lara die huisjes schoonmaakt en haar man waarvan zijn taxi praktisch de gehele dag stil staat. Maar op de een of andere manier leeft er sterk het besef dat we hier met elkaar doorheen gaan komen. De solidariteit onder de eilandbewoners is groot en de familiebanden zijn sterk.

Webcam Garafia.

Dit raakt iedereen
Met ons gaat het naar omstandigheden goed. We zijn gezond en hebben ineens alle tijd om bezig te zijn met achterstallig onderhoud en werken in de tuin. En toch betrap ik me erop dat ik af en toe mijn hoofd laat zakken. Het doet pijn als ik denk aan al die mensen die onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven in de vluchtelingenkampen aan de grens van Europa.

Het raakt me als ik denk aan al die mensen die wonen in landen waar corona nog zal toeslaan en waar de gezondheidszorg niet zo goed is als bij ons. En ik ben vaak bezorgd over het simplistische antwoord van populisten, een gevaarlijk virus dat in tijden van crisis zich snel verspreid.

We zitten er midden in en niemand weet hoe dit verder zal gaan.

Tekst: Siepko Wenning Webcams op: webcams/lapalma

11 gedachten over “La Palma coronavirus stand van zaken”

 1. John Winkel

  Fijn dat je een bericht geeft. Het is toch ook op het eiland flink toegenomen. Hoop dat er snel een virus remmer wordt uitgevonden.
  Kop op het, er moet een keer een einde aan komen.

 2. Herkenbare zorgen Siepko. We zitten goed, met een huis waar we kunnen verblijven. Al begrijp ik de zorgen voor de toekomst. Sterkte daar.

 3. Hans Hekkenberg

  Dank je voor je verhalen elke keer. Ik heb nog nooit gereageerd op je stukjes maar wees er van overtuigd dat ik ze altijd met veel interesse lees. Wij komen al jaren op La Palma, meestal herfst en/of winter. Wat je zegt klopt. Het is overall erg spannend aan het worden maar mn in de ontwikkelingslanden en de vluchtelingenkampen. Het doden aantal door ondervoeding zou wel eens het veelvoudige kunnen worden dan van de covid-19 virus. Nogmaals dank voor je verhalen.

 4. We zouden eilandbewoners die het moeilijk hebben omdat ze op niemand kunnen terugvallen kunnen financieel helpen door elk een duit in het zakje te doen. Maar dan heb je iemand nodig die daar zicht op heeft en wie van ons kent hen? Zelf woon ik hier nog maar 2 jaar en zie niemand die in aanmerking komt.

 5. ingrid veer

  Dank voor je bericht Siepko !

  Een ieder van ons worstelt met het zelfde gemis, kijkt verlangend uit naar het einde dat voorlopig op zich laat wachten. Een passage naar iets anders zal zeker komen dan keert het gevoel van verwondering weer, van elke golfslag die aan de kust rolt tot het openvouwen van de natuur…….. .
  Blijf gezond allen,
  Ingrid.

 6. Dank je voor je berichten, die voor ons steeds zeer waardevol zijn. We volgen het nieuws van ons geliefde eiland op de voet. Hopelijk is deze crisis snel voorbij en de economische schade te overzien. Veel sterkte en we voelen met jullie mee. Blijf gezond ! Suzy

 7. Peter Berkvens

  Met belangstelling volgen wij de ontwikkelingen op La Palma.
  Ik hoop op 15 mei naar jullie mooie eiland te komen. Mocht het virus dan nog heersen dan kom ik later dit jaar. Houd goede moed en dank voor al je berichten.

 8. Mart en Alie Jeucken

  Ook wij volgen alles over ons prachtige eiland, hopelijk in september weer komen !

  Liefs, Mart en Alie

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven