La Palma en zijn bananen

De verbouw van bananen geeft La Palma aan een groot deel van de eilandbewoners werk en een inkomen.

De gevolgen van het plotseling wegvallen van deze inkomstenbron zou desastreuze gevolgen hebben voor de economie op het eiland. Op dezelfde voet verder gaan met het verbouwen van grote hoeveelheden bananen is slecht voor de bodem en put de watervoorraden uit.

Thuis in de tropen
De banaan hoort thuis in de tropen. In de grote bananen-produceren landen valt het water gratis uit de lucht. In La Palma moet praktische iedere liter water worden betaalt. Het uurloon ligt op het eiland stukken hoger dan in Zuid-Amerika, Azië en Afrika waar de bananen op enorme horizontale stukken grond kunnen worden geteeld.

De Canarische Fado
Op het steile La Palma met zijn kleine stukjes land is het verbouwen van iedere kilo bananen een inspannend karwei. Om de bananen te beschermen tegen de wind zijn dure en landschap ontsierende overkappingen geplaatst. Bananenboeren zonder overkapping worden eens in de zoveel jaren geconfronteerd met harde wind waardoor een groot deel van de oogst verloren gaat. Het is de ziel van de Portugese fado op het zonnige Canarische eiland.

Trotse kerels
Wanneer de verbouw van bananen weg zou vallen zit een derde deel van de mannen op La Palma zonder werk. Het gaat om bijna altijd lager opgeleide mannen. Je moet er niet aan denken wanneer deze trotse kerels straks ineens hun hand moeten ophouden.

Klimaatsverandering
Ondertussen zitten we hier wel met een bijna onhoudbare situatie. De klimaatverandering brengt ieder jaar minder regen. Om een kilo bananen te produceren is er 400 liter water nodig. En ook de landbouwsubsidies worden in de komende tien jaar langzaam afgebouwd.

Wat is het alternatief voor de verbouw van bananen?
Ecologen zijn van mening dat we La Palma zoveel mogelijk zelfvoorzienend moeten maken. De coöperaties op het eiland proberen ecologische landbouw te stimuleren. De eco-banaan levert meer geld op en is beter voor het milieu.

De grote omslag kunnen we niet verwachten van de bananenboeren zelf , die gaan door met het verbouwen van bananen tot het echt niet meer kan. Misschien is het een idee om het systeem van landbouwsubsidies te hervormen. Subsidies zouden in combinatie met een verstandig en op maat gemaakt beleid een impuls kunnen geven om de omslag te maken naar een evenwichtig landbouwbeleid op La Palma.

Tekst en foto´s: S.Wenning

4 gedachten over “La Palma en zijn bananen”

  1. Helemaal mee eens wat dat laatste betreft: subsidie koppelen aan een nieuwe (ecologische) vorm van beleid.

  2. “Subsidies zouden in combinatie met een verstandig en op maat gemaakt beleid een impuls kunnen geven om de omslag te maken naar een evenwichtig landbouwbeleid op La Palma.“
    Lijkt me een heeeel goed idee!

  3. marc smout

    Inderdaad , maar opletten dat alle subsidies niet bij enkele personen terecht komen.

  4. Interessant artikel. Bizar, 400 liter water voor een kilo bananen. En dat in een business die alleen met subsidie nog een beetje rendabel is. Ik hoop dat de palmeros een alternatief vinden, want ik vrees dat de eco-banaan ook een waterslurpertje is.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven