Schedel reuze hagedis onderzocht

De blauwbaard hagedis van La Palma (Gallotia galloti palmae) wordt maar zelden groter dan 30 centimeter. De voorvader van de Palmese hagedis was een reus in vergelijking met de vriendelijke blauwbaard die het eiland bevolkt.

Opzoek naar de reuze hagedis
Eens in de zoveel tijd is er wel iemand die denkt ergens op La Palma de reuze hagedis te hebben gespot. In de weken na de ontdekking wordt het gehele gebied uitgekamd en gespeurd naar sporen van het reptiel.

Het enige bewijs is een schedel
Het enige bewijs van het bestaan van de reusachtige grootvader van de blauwbaard hagedis (Gallotia auaritae) is een fossiel van een schedel die in 2000 in de Caldera de Taburiente werd gevonden. Het kwetsbare fossiel van de gigantische hagedis wordt onderzocht door een internationaal team van onderzoekers.

Nieuwe variant
Wetenschappelijke studies suggereren dat ongeveer 17-20 miljoen jaar geleden op de eilanden Lanzarote en Fuerteventura een grote groep reuze hagedissen leefde. Een aantal van deze koudbloedige dieren zijn de zee overgestoken naar de westelijke eilanden die later in de tijd zijn ontstaan. Eenmaal op La Palma heeft het soort Gallotia galloti zich geëvolueerd en gedifferentieerd tot een nieuwe variant de Gallotia galloti palmae.

De reuze hagedis van La Palma kon een lengte bereiken tussen de 1,30 en 1,50 meter.

Bron: el diario Foto: La Palma Oceaanzicht
Gerelateerde artikelen: opzoek naar de reuze-hagedis

Scroll naar boven