Voetbal op La Palma uitlaatklep emoties

Wanneer Atletico de El Paso thuis speelt zijn de trommels, de trompetten, het gejoel en het boe geroep bij ons thuis te horen.

Gedreven door nieuwsgierigheid ben ik vandaag een stuk tegen de berg opgelopen om ons succesvolle voetbalteam aan het werk te zien.

In de ban van Atletico El Paso
Een auto met een schelle luidspreker rijdt al dagen voor de wedstrijd door het dorp om de strijd met de bal aan te kondigen. Sinds de plaatselijke voetbalclub is gepromoveerd naar de derde divisie zijn de bewoners van El Paso in de ban van Atletico de El Paso.

De harde kern
De overdekte tribune was gevuld met ongeveer 1000 toeschouwers waarvan een groot aantal in de groene clubkleuren gekleed. Opmerkelijk vond ik dat de harde kern, die met vlagen, trommels, blaasinstrumenten en een megafoon naar het stadion waren gekomen, voor de helft bestond uit vrouwen en kinderen.

Uitlaatklep emoties
Het voetbal is ook voor de Palmeros een uitlaatklep van emoties. Waar de Palmero buiten het voetbalveld een flegmatisch emotioneel leven er op na houden, worden de opgekropte gevoelens van de afgelopen week duidelijk en luid geuit. Boosheid, woede om een verkeerde beslissing, een gemene tackel worden afgewisseld met totale extase en vreugde wanneer de bal in het doel van de tegenstander belandt.

De harde kern van Atletico El Paso komt naar het stadion met vlaggen en trommels.

Toneelspel
De Palmero is een slechte toneelspeler maar dat geldt niet voor voetballers. De spelers laten zich rollen over het veld, krimpen van pijn en staan daarna weer op als herboren. Ondanks het felle spel en het pootje haken blijven de betrekkingen tussen beide teams ogenschijnlijk vriendelijk. Na een overtreding wordt de tegenstander op de grond een hand gegeven en worden er excuses aangeboden. Aai over de bol en daar gaan ze weer.

Volop geel en rood
De scheidsrechter haalde meer dan 10 keer de gele kaart uit zijn zak. Twee spelers vertrokken voor het eindsignaal met rood van het veld. De wedstrijd tegen Tamaracete van Gran Canaria werd met 2-0 gewonnen.

Voetballiefhebbers hoeven zich tijdens de vakantie op La Palma niet te vervelen. Elke week valt er wel ergens op het eiland een derby te beleven.

Tekst en foto`s: Siepko Wenning

Scroll naar boven