Grootste telescoop ter wereld niet naar La Palma

De vergunning voor de bouw de grootste telescoop ter wereld op de top van de berg Mauna Kea is door de regering van Hawaï afgegeven.

Het verstrekken van de vergunning in Hawaï heeft tot gevolg dat de bouw van de Thirty Meter Telescope (TMT) niet op La Palma zal plaatsvinden. Een teleurstellend bericht voor het eiland omdat het realiseren van de TMT telescoop veel banen, geld en prestige voor La Palma had opgeleverd. La Palma werd als tweede keuze genoemd om de telescoop te bouwen.

telescoop hawaï
De bewoners van Hawaï tekenden drie jaar geleden bezwaar aan tegen de bouw van de gigantische telescoop op de berg Mauna Kea. Ze beschouwen het verrijzen van de grootste telescoop ter wereld als het ontheiligen van hun berg met Goddelijke status.

De telescoop TMT heeft een spiegel van dertig meter en kan daarmee negen maal zoveel licht ontvangen als de grootste telescoop op dit moment, de Grantecan op La Palma. Het resultaat moet opnamen opleveren die twaalf keer zo scherp zijn als die de Hubble-ruimtetelescoop

De bouw van de Thirty Meter Telescope telescoop bedraagt 1.400 miljoen dollar. Het realiseren van de telescoop op Hawaï biedt de bevolking meer dan 100 directe banen tijdens de bouwwerkzaamheden en 140 jobs wanneer de telescoop operatief zal zijn.

Het wetenschappelijk comité dat verantwoordleijk is voor de bouw van de TMT is verplicht om elk jaar meer dan 1 miljoen dollar te betalen voor studiebeurzen en andere educatieve initiatieven op het eiland. De TMT is een samenwerkingsproject van instituten in de VS, Canada, Japan, China en India.

Bron: prensa La Palma Foto: wikipedia

Scroll naar boven