Tazacorte viert feest met paarden van papier

Al die stoere kerels uit Tazacorte, overdag tussen de bananen of ergens achter een bureau, zijn tijdens het feest van San Miguel paard en ruiter tegelijkertijd.

Op de klanken van het Mexicaanse liedje: vuela, vuela palomita dansen en springen de mannen op paarden van papier-maché door de straten van Tazacorte. De dorpsbewoners moedigen de mannen aan om door te gaan tot ze er bij neervallen.

Al meer dan 100 jaar maken de paardjes, die Fufos worden genoemd, tijdens het jaarlijkse feest ter ere van de beschermheilige San Miguel gekke bokkensprongen. Het feest komt oorspronkelijk uit Cuba en Mexico en werd door terugkerende emigranten naar het vissersdorp gebracht.

Uitgeput en buiten adem worden de paardjes na het dansen opgeborgen tot volgend jaar. Van al dat springen met een paard word je dorstig. Tot diep in de nacht proosten de dorpsbewoners op de gezondheid van San Miguel.

De dag na het uitzinnige feesten komen de dorpsbewoners bijeen in de kerk voor de mis waarna de heilige San Miguel in een processie door het dorp wordt gedragen.

Tekst: La Palma Nieuws

Scroll naar boven