Fotodagboek van een Eilander komt tot een einde

Wim Dellaert startte in in 2007 onder het pseudoniem Wim del Arte zijn eerste blog over La Palma waarin hij zichzelf voorstelt als een in het jaar nul geboren zwerver die zijn kartonnen doos onder een brug in Parijs verruilde voor een zonnig leven op La Palma. Over zijn blog schrijft Wim: dit blog bestaat uit een opeenstapeling van stijlen, citaten, beelden, ideeën, motieven en ook soms een fotoke. De bezoeker wordt uitgedaagd om zelf de betekenis van de symbolische en tragikomische vervormde schetsen in te vullen.

wim-del-arte
De laatste foto die Wim van zichzelf plaatste in zijn Fotoboek van een Eilander

Wim, die in zijn jongere jaren de kunstacademie doorliep, verhuisde na een werkzaam leven als spijkerbroekenverkoper in Antwerpen in de jaren 80 naar La Palma. Vooral in zijn eerste blog is goed te zien hoe hij het experiment aanging en de grenzen zocht van allerlei verschillende kunststromingen zoals abstracte kunst, beeldhouwkunst, lyrisch expressionisme, landschapskunst en anti-art.

wim-del-arte.5

Op het strand werden stenen gestapeld en lijnen in het zand getekend, een aangespoeld fietswiel veranderde in een tijdelijk object. Oud ijzer werd aan elkaar gesmeed tot de God van de zee Neptunus, maar ook het laatste nieuws over bosbranden en stormen werden op de voet gevolgd.
wim-del-arte.3 Wim schroomde niet om ook de minder fraaie kant van La Palma te laten zien. Zo herinner ik me dat ik al maanden met mijn auto over een weg was gereden waarop vanuit een vrachtauto witte verf was gelekt. Ook deze verfklodders werden door Wim opgemerkt. De foto van gelekte verfsmurrie veranderde op de blog van Wim in een begerenswaardig kunstwerk dat niet zou misstaan in een galerie. Zelfs de lelijke en met plastic overdekte bananenplantages werden getransformeerd, door ze net vanuit een ander standpunt te fotograferen, in buitenaardse objecten.

wim-del-arte.2In het tweede blog raakten de zelfgemaakte creaties en steenstapelingen op de achtergrond en ontpopte Wim zich als een toeschouwer van de wereld om hem heen. Er kwamen reportages over de golven, verlaten stranden, surfers, boottochtjes, wolken, planten en in de laatste maanden steeds vaker foto´s van de vliegreis naar het ziekenhuis van Tenerife. Totdat op 24 januari zijn laatste foto van een zonsondergang op zijn blog verscheen.

Op 26 februari bereikten ons de eerste geruchten dat Wim Dellaert zou zijn overleden, een dag later schreef de vrouw van Wim op zijn Facebookpagina

Beste vrienden,
op 23 februari is van ons heengegaan de heer Wim del Arte,
na een strijd van 9 maanden tegen de vreselijke ziekte die kanker is.
We danken u voor uw wensen en medeleven. Echtgenote Maria

Met het overlijden van Wim Deleart kwam ook het Fotodagboek van een Eilander tot een einde.

Foto`s: blog Wim del Arte Tekst: Siepko Wenning
Fotodagboek van een Eilander 1
Fotodagboek van een Eilander 2

 

4 gedachten over “Fotodagboek van een Eilander komt tot een einde”

 1. Mooie herinnering aan Wim, Ik heb iedere dag genoten van zijn logjes met prachtige foto’s en verhalen, zijn kunstwerken en zijn ideeën. echt geweldig. Toen we in 2009 met kerst naar La Palma gingen heel veel mailtjes gekregen, met allerlei tips over het prachtige La Palma.
  Een mooie en lieve man die we ondanks dat ik hem nooit persoonlijk ontmoet heb als een ware vriend kende.
  Hij zal zeker gemist worden op het eiland.
  Groeten en sterkte !
  Tiny

 2. E. Bronstring

  Wat een gemis.
  Wim Was onze link naar ons vakantie eiland. Een keer hebben wij hem gesproken bij zijn geliefde plekje in de haven.Zo gewoon, Heerlijk!
  Wij wensen zijn familie heel veel kracht en sterkte de komende tijd.
  Groeten van Fer en Anneke

 3. ‘k Ben zelf een blogger en zo heb ik Wim leren kennen op Seniorennet, zijn blog staat vol met foto’s en hij beschreef ook telkens wat er te zien was. Zo leerde ik het eiland kennen maar ben er nooit zelf naartoe geweest, wel naar andere eilanden van de archipel. Een fijn mens, iemand die wist waarover hij het had, die steeds veel info vermelde op zijn blog, die mens is nu niet meer. En we bieden dan ook aan iedereen die hem gekend heeft of die familie was van hem, vooral dan aan zijn echtgenote, ons medeleven aan en wensen hen nog veel sterkte toe.

 4. Wij komen al meer dan 25 jaar elk jaar met vakantie op La Palma, voor mij is het een dagelijkse vaste gewoonte om meteen te gaan kijken naar de talrijke webcams maar zeker ook naar de nieuwe foto’s op de Blog van Wim Del Arte , ik volg op die manier al vele jaren het reilen en zeilen op mijn favoriete vakantiebestemming . Helaas was de foto “sundelicious” op 24 januari de laatste …

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven