Brand op La Palma gestabiliseerd

De president van Veiligheid Nieves Lady Barreto verklaarde deze middag om 13 uur dat de bosbrand op La Palma is gestabiliseerd.

Ik ken wel de uitdrukking “brand meester” en “brand onder controle,” wat bedoelde Nieves met “gestabiliseerd”?  De Dikke Van Dale zegt hierover: een gewonde stabiliseren op de plaats van het ongeval zodat hij met de ambulance vervoerd kan worden; zich stabiliseren betekent stabiel worden.

Foto boven: Caldera de Taburiente deze ochtend. Op deze foto de Caldera op het einde van deze middag. Foto: Pedro M. Hernández

Episch
Het lijkt me onmogelijk het getroffen gebied te vervoeren in een ambulance, tussen de regels door lees ik het volgende: Het slachtoffer heeft een gebroken been, maar is buiten levensgevaar. Het doet even pijn, maar het komt goed. Met wat revalidatie kan het slachtoffer binnenkort weer lopen. Het is een mooie metafoor voor het getroffen gebied.

De president van Veiligheid Nieves Lady Barreto wilde tijdens de persconferentie ook de aandacht vestigen op de inzet van de lokale bevolking en de brandbestrijders, die volgens haar “episch zijn geweest.”

Helikopters laden water in waterreservoir in Puntagorda. Foto: Hans Schop

De balans
Inmiddels kan er ook een balans worden opgemaakt van de schade. Het getroffen gebied is kleiner dan eerst werd aangenomen. Het gaat niet om 4500 hectare, maar om 2900 hectare land dat is getroffen door de brand.

De brand die in de nacht van zaterdag op zondag om 1 uur uitbrak, heeft minstens 60 gebouwen verwoest, waaronder negen huizen. Meer dan 4000 inwoners moesten worden geëvacueerd. Om de brand te stabiliseren waren er 11 luchtvoertuigen aan het werk. Er waren on the ground ongeveer 300 brandweerlieden actief.

Het vuur bereikte de Caldera, waar 200 hectaren zijn getroffen door het vuur. Op de eerste foto’s die ik heb gezien is zichtbaar dat enkele delen van het gebied ten noorden van het pad naar Los Brecitos in brand hebben gestaan. Dankzij de inzet van de brandweer is het overgrote deel van de Caldera ongedeerd gebleven. Het getroffen gebied zal zich in 5 jaar tijd geheel herstellen.

Extreme hitte
Bosbranden op La Palma, het is een terugkerend fenomeen. Afgezien van het enorme drama voor de bewoners die hun huis, de druiven en avocado’s op hun plantages hebben verloren, kan La Palma ook deze keer opgelucht ademhalen.
Ik hou mijn hart vast voor een volgende brand. Ook nu was er een weersverandering na twee dagen extreme hitte, waardoor het blussen kon worden bespoedigd. Maar wat staat het eiland te wachten wanneer een verschroeiende wind vanuit de Sahara dagenlang blijft waaien met grote kracht? Ik maak me daar wel eens zorgen over.

Puntagorda deze middag: Foto: Pedro Hernández

Positief
Het wonen en werken op La Palma is geen gespreid bedje en vraagt om een enorme veerkracht en positivisme.

In de krant las ik de reactie van een  bewoners die zijn huis in de vlammen zag opgaan. De reactie was: “Het volgende huis zal mooier zijn dan het huis dat we kwijt zijn geraakt.”

Zelf sprak ik Fran, die zijn plantage met avocado’s heeft verloren. Zijn reactie was dat hij ervan uitgaat dat een gebied eenmaal in de 20 jaar wordt getroffen door een brand, waardoor hij de komende 20 jaar weer in alle rust kan genieten van het goede leven op La Palma.

Bron:ElTime.es Tekst Siepko.

10 gedachten over “Brand op La Palma gestabiliseerd”

 1. Wat fijn dat de brand “gestabiliseerd “ is. Kan iedereen weer rustig zijn en de schade in ogenschouw nemen. Geweldig hoe de mensen reageren. Daar kunnen we nog veel van leren. Gr. Heika

 2. Ik vraag me af of bij extreme hitte in combinatie met harde wind er niet preventief met een helicopter wordt gevlogen om een beginnende brand te localiseren en zo spoedig mogelijk te blussen.

 3. Wat erg weer en hoe houden de mensen zo een optimistisch kijk op het leven!

 4. Hoi,

  Wij wonen zelf in Tijarafe en zijn geëvacueerd. Ik heb geen goed woord over voor de overheid in deze situatie, laat ik je de fout op fout besparen en het totaal negeren van preventie regels en veiligheid voor burgers waarop we al jaren hameren terwijl hele projecten onafgemaakt blijven liggen en aan prestige projecten zoals de weg door Tijarafe beginnen is terwijl de urgentie 0 is!.. elke foto met een politica op dit moment doet mijn maag draaien, zeker in verkiezingstijd. Daarentegen heb ik een oneindige dankbaarheid voor de daadwerkelijke helden in de lucht en op de grond en de mensen met daadwerkelijk kennis en ons hebben geholpen en alles hebben gegeven om ervoor te zorgen dat ons huis nog staat.

 5. Anky Schop

  Mooi verhaal, Siepko. Ja bewonderenswaardig de veerkracht en de positieve instelling van de Palmeros.
  Voor ons helaas al weer de derde brand die we hier meemaken.
  Ook wij houden soms ons hart vast. Toch zouden we voor geen goud op een andere plek willen wonen.
  En wat een helden de ‘bomberos. Ongelooflijk wat die mannen presteren!!!

  ps Hans is de ‘onbekende fotograaf’ Hij staat onder de douche en vindt het geen enkel probleem dat je er gebruik
  van maakt.

  1. Leuk om van je een reactie te ontvangen. Ik heb de naam van Hans bij de foto gezet. Een hele goede, zelfs mooie foto.

 6. Hey Siepko, een mooi verslag met echte en dus geen kunstmatige inteligentie, zoals we je kennen, perfecto!

 7. Henk Kruit

  Bedankt Siepko voor je actuele informatie!
  El Paso is er weer goed vanaf gekomen!

 8. Rob Verhagen

  Hoogstwaarschijnlijk heeft ze de communicatie training gevolgd bij de vulkaan uitbarsting !!
  En even vergeten dat dit een andere ramp en vocabulaire vraagt!!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven