Dode potvis met waardevolle gift voor La Palma

Op 21 mei spoelde er een dode potvis aan op het strand van Playa Nogales.

Een groep onderzoekers van de Universiteit van Las Palmas kwamen naar La Palma om het kadaver te onderzoeken. De conclusie was dat het zoogdier een natuurlijke dood is gestorven.

De ontdekking van de dode potvis heeft onverwachte financiële voordelen voor La Palma opgeleverd. In het darmstelsel van het dier werd namelijk negen kilo ambergris aangetroffen.

 

Ambergris
Ambergris ontstaat uit de kalkrijke rugschilden van inktvissen, het belangrijkste voedsel van potvissen. De harde, onverteerbare delen van de inktvis blijven achter in het darmstelsel en vormen daar het uiterst waardevolle ambergris. De geur van ambergris komt overeen met die van cistusroos en wordt gebruikt in exclusieve parfums.

De waarde van een kilo ambergris ligt tussen de 50.000 en 80.000 euro. Slechts één op de honderd potvissen produceert deze kostbare substantie.

Wie is de eigenaar van de Potvis?
De grote vraag is nu wie de eigenaar is van de negen kilo ambergris, met een waarde van meer dan een half miljoen euro?

De onderzoekers stellen dat ambergris niemands eigendom is en daarom verkocht zou moeten worden. Het opgehaalde geld zou kunnen worden gebruikt om de slachtoffers van de vulkaanuitbarsting te helpen.

De regering van de Canarische eilanden heeft echter nog geen beslissing genomen over de bestemming van de opbrengst van het goud van de oceaan.

Bron: Eltime.es Foto:  Jose F Arozena  Afbeelding walvis: Siepko

Lees ook, wandeling naar Playa Nogales

8 gedachten over “Dode potvis met waardevolle gift voor La Palma”

 1. Ph Reinders

  Nou inderdaad aangespoeld op La Palma, geld naar de slachtoffers!

 2. heikasmook@hotmail.com

  Dat zou een leuke opsteker zijn voor het eiland. En de vis is daar toch gevonden.
  Gr. Heika

 3. Ik zou zeggen doe een bijdrage aan de grote schoonmaak van de oceanen. Het komt niet toe aan ons mensen, vulkaanslachtoffers of niet. Het komt toe aan onze medeschepsels in de oceanen die het met ons moeten stellen…..

 4. Je hebt weer een bijzonder mooi prent gemaakt siepko.
  Prachtig!!!

 5. Tanja de Reus

  Het nieuws van een aangespoelde potvis met kostbare ‘buikvulling’ komt met de stilte naast de laatste storm hier in Noord-Holland, ietsje later pas in het vizier.
  Leuke ervan is, dat deze website nu weer eens ons bewolkte geheugenveld te binnen dreef…

  Snelle check op Maps naar de locatie van het betreffende strandje, bracht herinneringen terug van het afdalen en weer bestijgen van de trap naar Cueva del Rodos.
  En de tocht die we maakten langs de kust naar het noorden, voor een overnachting, om tegen de klok in via het westen weer naar het naderhand inmiddels getroffen gebied terug te keren, waar het startpunt van onze heerlijk avontuurlijke vakantie zich destijds bevond.

  Als vanzelfsprekendheid komt de ingeving mee te binnen schieten, wat een geweldig waardevol en welkom cadeau dit voor de getroffen La Palmesen zou kunnen zijn!
  Fijn te lezen dat die automatische gedachte net zo automatisch wordt gedeeld.

  Het creatieve brein-op-stoom verzint natuurlijk met hetzelfde vaartje een tof meegefinancierd parfumfabriekje, met een heel eigen, uiterst interessante geurlijn: …’Cumbre Vieja’ of ‘Tajogaite’ (zijn we er al uit?)…met een prachtig vlammend logo op het etiket.
  Vleugje ziltige zwavel, touch van banaan..
  Dat fabriekje zou vast wel passen, ergens naast de zoutwinvelden van Fuencaliente. Hoppa: touristisch win-win-win trekpleisterplaatje compleet!

  Heel benieuwd hoe de regering over deze inmiddels opengemaakte Atlantische ‘kip met gouden ei(-eren)’ denkt.
  Dat sprookje met bijzondere boodschap schoot dan ook als een vulkaanuitbarsting mee naar het aardoppervlakte.
  Zou toch mooi zijn? De gedachte alleen al…
  Fingers crossed?!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven