Koningin Letizia opent schooljaar op La Palma

Terug van een week met een kleine camper door Spanje. Het werd de hoogste tijd om het land waar ik al meer dan 20 jaar in woon iets beter te leren kennen. Ik kon meerijden met een vriend die onderweg was van België naar La Palma.

Spanje, wat een fantastisch land, ruige natuur in het noorden, eeuwenoude steden waar het genieten is van het gemoedelijke Spaanse leven en de tapas op levendige pleinen.

De oostkant van La Palma gezien door het vliegtuigraam. Rechts het noorden met de toppen van de Caldera boven de wolken en links de Cumbre Vieja.

Surfen op het nieuws
Na een week zonder internet surf ik weer door het nieuws van La Palma. Het is de hoogste tijd voor een nieuwsbericht van La Palma maar wat ga ik melden?

Zal ik het houden bij het bericht dat de koningin Letizia op de eerste schooldag de scholen heeft bezocht die een klein jaar geleden zijn getroffen door de vulkaan en zijn heropend op een andere locatie?

Het is positief bericht, kinderen die hun veilige school verloren, treffen elkaar opnieuw. De wederopbouw in het Dal van Aridane gaat voorspoedig. De weg van Laguna richtig het zuiden is hersteld, en noodwoningen staan op het punt om opgeleverd te worden. De plaza zit weer vol en op de akkers wordt als altijd gewerkt.

De gestolde lavarivier en de tweehonderd meter hoge nieuwe vulkaan lijkt het enige dat herinnerd aan de vulkaaneruptie van bijna een jaar geleden.

Landschap La Palma met drakenbloedboom. (Siepko)

Stroperig
Het eilandleven gaat ogenschijnlijk weer zijn normale gangetje en voor de meeste bewoners is dat ook het geval. Voor de bewoners die hun huis hebben verloren is de realiteit heel anders.
Het gaat allemaal veel te langzaam en niet iedereen kwam in aanmerking voor een vergoeding waardoor een volgende stap gemaakt kan worden.

De gedupeerde bewoners die wel de mogelijkheid hebben om een nieuw huis te realiseren zijn nog altijd opzoek naar een huis of een stuk land. Er is een gebrek aan geschikte huizen en de bouwgrond en de prijzen zijn hoog.

Bewoners die een stuk land hebben gekocht, zijn bijna allemaal aan het wachten. Eerst op een overwerkte architect, vervolgens op een vergunning na een lang en stroperig bureaucratisch proces en tot slot de zoektocht naar een bouwonderneming met tijd.

De koningin op bezoek
Het bezoek van de koningin Letizia gaat niet helpen maar toch fijn dat ze er was. Het is een koninklijke herkenning voor de moeilijke tijden waar de bewoners die hun huis verloren doorheen gaan.

Foto en afbeelding: Siepko

 

Overzicht de vulkaan Tajogaite op La Palma

 

4 gedachten over “Koningin Letizia opent schooljaar op La Palma”

  1. Goed nieuws! Hopelijk gaat het wat sneller voor de mensen die zolang moeten wachten! Dankjewel weer !

  2. Heika Smook

    Ik woon in het aardbevingsgebied in Groningen. Daar gaat het precies zo. Veel beloftes van de dames en heten uit Den Haag. Maar ze draaien zich om en zijn het vergeten. En wij zitten met de ellende

  3. Marc Smout

    Het is inderdaad een waardevolle erkenning voor de betrokken bewoners.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven