Spectaculaire vulkaaneruptie op La Palma

Spectaculair, de vulkaan spuwt vuur en stenen de lucht in. Een enorme rookpluim hangt boven de Cumbre Nueva.

Een kolkende rivier van brandende lava stroomt in de richting van de oceaan. De vulkaan brult en is tot kilometers ver in de omtrek te horen.

Overzicht om een beeld te krijgen waar de vulkaaneruptie plaats vindt.

Historisch moment
Langs de kant van de weg, tot op een afstand van drie kilometer vanaf de vulkaan in actie, staan auto’s geparkeerde en kijken eilandbewoners naar dit historische moment.

Van uit alle hoeken van het eiland is men naar het Dal van Aridane gekomen om de jonge vulkaan in actie te zien. Verrekijkers gaan rond om verder te kunnen kijken dan waar onze ogen voor gemaakt zijn.

Mijn eerste foto ooit gemaakt van een vulkaan in actie.

Bijeenkomst voor buurtbewoners
Gisterenavond waren er door de eilandregering al enkele bijeenkomsten met de bewoners in het gebied rond Jedey en Las Manchas georganiseerd. De boodschap was duidelijk: zet voor de zekerheid een tas klaar met belangrijke spullen. Bewoners die slecht ter been zijn, werd aangeraden om al eerder te vertrekken.

Spanning
Na enkele dagen van rust nam vannacht de vulkanische intensiteit toe. Je voelde de spanningtoenemen, spanning in de lucht, spanning in de aarde, spanning in mijn lijf. Droomde van een vulkaaneruptie en moest het in mijn slaap op een rennen zetten.

Terwijl ik dit stukje schrijf, hoor ik op de achtergrond de vulkaan brullen. Het geluid is nog het beste te vergelijken met woeste golven die kapot slaan op de branding.

Vulkanoloog
Inmiddels is ook de eerste informatie gepubliceerd door de vulkanoloog David Calvo over de vulkaan van Jedey. Het gaat om een eruptie met minstens drie of vier openingen.

De lava komt volgens de vulkanoloog op een comfortabele manier naar buiten. Het formaat van de vulkaan is gebruikelijk voor La Palma en te vergelijken met de Teneguia in het zuiden.

Het is op dit moment onmogelijk om te voorspellen hoe lang de vulkaan lava zal blijven uitspuwen en of het schade zal aanrichting aan de huizen en landerijen in de omgeving van jedey.

We gaan vannacht slapen met op de achtergrond het geluid van een spuwende vulkaan.

 

Foto`s: S.Wenning Video: van een vriend van een vriend.

Gerelateerde artikelen: la-palma-wereldnieuws-door-vulkanische-activiteit/

 

27 gedachten over “Spectaculaire vulkaaneruptie op La Palma”

 1. Dat ik dit moet missen na meer dan 10 jaar jaarlijks bezoek aan het eiland. Anderzijds hopelijk geen menselijk of dierlijk leed.

  1. Heymen & Ada

   Pijnlijk om te ervaren dat Todoque verslonden wordt door de lavastromen en dat inmiddels duizenden mensen thuisloos zijn en al hun bezittingen kwijt zijn. We hebben daar vorig jaar een mooie tijd gehad.
   Dus later wellicht een spektakel; maar nu een menselijk drama.

   1. Inderdaad, spectakel is niet aan de orde hier. Excuses,ik dacht dat het minder zou zijn. Ik wordt al twee dagen op rij s’nachts wakker en zie de beelden voor mij van tijdens onze vele passages door Todoque,La Manchas, La Laguna enz. Ik vraag mij af of ons huisje in Todoque er nog is en dat van de eigenaar zelf. Restaurant Altamira, het kleine supermarktje op de rotonde enz. Alle doorgangen
    noord-zuid waarschijnlijk voor lange tijd onderbroken.enz Wat een ellende.

 2. Peter Berkvens

  Een spectaculair gebeuren maar wel angstig als het zo dichtbij is.

 3. Paul Ruber

  Wij zijn momenteel in Todoque, en kunnen de uitbarsting op een afstand van ca 5 km zien en horen. Er zijn een viertal vuurkolommen te zien ( vier scheuren in de aardkorst) en er zijn witte en bruine rookkolommen. De lavastroom is niet breed (50m) en gaat in de richting van Jedey. Wij zagen al wel dat enkele huizen in vlammen opgingen. De rook is echter niet heel omvangrijk en gaat recht omhoog. Waarschijnlijk heeft het vliegveld aan de oostkant van het eiland geen last.

 4. Spectaculair! Maar ook spannend… eerst de bosbranden, nu dit…
  ‘De koffers blijven nog even ingepakt’ sterkte lieve familie.
  Wij zijn er weer half november…

 5. Uiteraard zeer spectaculair maar bovenal hopen we dat iedereen enig leed bespaard blijft. Sterkte en groet

 6. Spannend, ik las het al op het nos nieuws’ hopelijk komen er geen slachtoffers en blijft het bij een kleintje!

 7. Jullie maken het wel spannend voor je gasten!!Gaat de stroom richting het museum over de vulkaanuitbarstingen bij Las Manchas? Zou wel uniek zijn
  Hoor graag meer van je.

 8. Goedenavond, dit is mooi en tegelijkertijd angstaanjagend. Dit is La Palma. We hopen dat de bewoners op tijd hun woningen hebben kunnen verlaten. Groet, Lilian een Rina

 9. Wij zijn erg geschrokken , ik had het niet, verwacht,mijn vrouw wel ,hopelijk gaat het niet te lang door. Sterkte Siepko en Marjan en de rest van La Palma .

  Alie en Mart

 10. Had je het toch goed “gezien” in je vorige blog Siepko; ik nam het niet zo serieus, we kennen La Palma al zo lang….Zie het op dit moment ook op het NOS Journaal.
  Siepko en Marjan, sterkte , met name voor de nacht, overdag valt er wellicht h.e.e.a. interessant vast te leggen.

 11. Monica Peeters

  Ja, we hadden het al van Julio vernomen uit Tajuya.
  Het is wel indrukwekkend, maar mooi beschreven: geen paniek!
  Groeten van
  Monica Peeters

 12. Wow. Wat een spektakel op dit kleine eiland. Hopelijk blijft de schade beperkt. Maar ook een compliment aan jou Siepko. Sneller dan de Telegraaf, vier minuten later dan de NOS. Niet slecht voor een eenvoudige blogger. Telegraaf heeft nu overigens nieuwe spectaculaire beelden.

 13. Lennart Heide

  Via verschillende YouTube kanalen (oa TV Canarias) zijn de ontwikkelingen live te volgen. Wat een enorm geweld en rucksichtloze verwoesting! En dat dan wel dagen, weken en misschien zelfs wel maanden lang. Ik hoop zo dat de evacuatie op tijd is gestart en voldoende snel is opgeschaald kunnen worden.
  Heel, heel veel sterkte!!

 14. Wouter van Wijngaarden

  Dit lijkt me toch wel iets heel bijzonders om van dichtbij mee te maken (zolang je zelf en je huis veilig zijn). Hoeveel mensen hebben in hun leven een actieve vulkaan kunnen zien…
  Over 5 weken komen wij weer naar La Palma, wellicht is de vulkaan dan nog actief. We zullen zien.

 15. Je zet een levendige beschrijving neer Siepko.
  De beelden in het nieuws zijn spectaculair tevens beangstigend.
  Dan te bedenken dat je in het verleden over de kraterrand liep.

  Ingrid

 16. Ineke Oude Boerrigter

  Wat een bijzondere en ook spannende gebeurtenis. La Palma krijgt dit jaar wel eea te verduren.
  Hopelijk verloopt de hulpverlening snel en blijft de schade beperkt.
  Bedankt voor je heldere verhalen waarin je ons goed informeert.
  Sterkte met dit alles en tot in november.

 17. Gisteravond naar de live beelden via internet gekeken, wat een adembenemende gebeurtenis, onwerkelijk . Sterkte daar!
  En dank voor de berichtgeving Siepko.

 18. A.W. Schukking

  Ik las dat in El Paso huizen verwoest zijn, vreselijk! We komen al 20 jaar jaarlijks op La Palma, maar je staat er niet bij stil dat dit kan gebeuren. Ik hoop dat jullie huis gespaard is gebleven en, bovenal, dat er geen slachtoffers zijn gevallen.
  Veel sterkte. Sari Schukking

 19. W. Deschouwer

  Hoe lopen de lavastromen naar beneden? Loopt Plaza Gloriette en de school daarnaast in Las Manchas gevaar? De grote zenders hebben het over de wat grotere plaatsen die geëvacueerd zijn. Lijkt me onzin zijn kleine plaatsjes tot nu toe voor zover ik het kan beoordelen. Maar er is behoefte aan precieze info hoe de lava naar beneden loopt. Over paar maanden gaan we weer naar Las Manchas. Loopt daar gevaar? Er zullen een hoop toeristen zijn die als ze geen precieze info krijgen welke plekken gevaar lopen, het veel groter gaan maken als het misschien is en hun reis gaan annuleren. Zo lees ik bijvoorbeeld in de media dat Tazakorte en El Paso en Los Lanos geëvacueerd zijn. Voorkom dat het toerisme in La Palma weer een grote klap krijgt door precieze info te geven.

 20. Lennart Heide

  Zo las ik over de dorpjes Los Llanos en El Paso… Foutieve vertaling door inderdaad grotere Engelstalige media van het Spaanse woord voor gemeente.
  Een tweede onzorgvuldigheid is de precies locatie van de plaats van eruptie. Google zet de SOS te zuidelijk heb ik het vermoeden.
  Betere en meer detailinfo volgt vast in de loop van de komende dagen.

  Siepko en Marjan, hoe vergaat het jullie?

 21. Wat een verschrikking voor alle mensen die in het pad van de lava wonen! Ik hoop dat jullie op veilige afstand zitten en ik leef mee met iedereen die hun huis kwjit zijn of (dreigen te) raken. Heel veel sterkte gewenst!

 22. Bert Strengholt

  Tja, La Palma is nu eenmaal een vulkanisch eiland. Dan zul je er toch rekening mee moeten houden dat er eens in de zoveel jaren een eruptie gaat plaatsvinden. Ik vind dat we hier niet al te dramatisch over moeten doen.

 23. Vreselijk. De natuur zal wel herstellen, maar voor de mensen die alles kwijt zijn is het een ramp. wij wensen alle bewoners van het gebied heel veel sterkte toe, dit is voor hun vreselijk

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven