Oorzaak bosbrand een raadsel

Een webcam in het noorden van La Palma heeft de exacte locatie vastgelegd waar de bosbrand in het gebied rond Llano Negro is begonnen.

Opvallend detail is dat er op de opnames van de webcam een kleine explosie is te zien die gevolgd wordt door veel rookvorming.

De politie is een onderzoek gestart om de oorzaak van de bosbrand vast te stellen.

De eerste conclusie, nog niet officieel, is dat het vuur is ontstaan op een stuk land waar dezelfde middag een bulldozer een particulier terrein heeft bewerkt. Mogelijk is er sprake van onzorgvuldigheid of nalatigheid bij het opruimen van het terrein.

Twee andere hypotheses over het ontstaan van de bosbrand zijn verworpen. In het gebied bevinden zich enkele grotten die soms als tijdelijke huisvesting worden gebruikt. De grotten bleken na onderzoek al geruime tijd niet bewoond te worden.

Ook de hypothese dat de brand veroorzaakt zou zijn door hoogspanningskabels, verplaatst of voortbewogen door de wind, wordt uitgesloten. In het gebied waar de brand is uitgebroken bevinden zich geen elektriciteitsdraden en bovendien is er geen sprake geweest van stroomuitval.

Het doven van de bosbrand door natuurlijke omstandigheden is een wonder, het ontstaan van het vuur is nog altijd een raadsel.

Bron: prensa La Palma Video: Webcam Cabildo La Palma

2 gedachten over “Oorzaak bosbrand een raadsel”

  1. Joop Arnoldus

    Hallo Siepko , dat filmpje zegt natuurlijk veel.
    Wij zijn heel blij dat het geen slachtoffers heeft gemaakt en gelukkig zijn de wonderen de wereld nog niet uit.
    Groeten uit Haaksbergen van Nelleke en Joop

  2. Ik heb een huis aan de Oostkant en zag diezelfde namiddag een lange lichtstreep aan de hemel; een vallende ster die langer leek te duren dan ooit tevoren en recht op het eiland afkwam, dus bleef ik kijken want dacht zeker dat er een inslag kwam, of brand. Tot mijn verbazing gebeurde er niets. Het zou kunnen dat dit die inslag is maar dan enkele tientallen kilometers noordelijker… Door de ‘explosie’ op de webcam heeft het er alle schijn van toch?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven