Bosbrand in noorden geblust door een wonder

Donderdag, een uur voor het vallen van de avond brak er paniek uit in het noorden van La Palma.

Huizenhoge vlammen teisterden het bos in het gebied llano Negro. Een opzwepende wind verspreide in korte tijd het vuur in de richting van het tankstation van San Antonio. De burgemeester sprak van een catastrofe, bewoners en dieren werden uit het getroffen gebied geëvacueerd.

bosbrand garafia la palma
(C) M. Calero para ElTime.es

Brandbestrijders werden opgeroepen en het leger op Tenerife werd opgetrommeld om bij het aanbreken van de dag naar La Palma te reizen.

Windstoten van 70 kilometer per uur en het vallen van de nacht maakten het bestrijden van het vuur tot een verloren strijd.

bosbrand la palma februari 2019
Bosbrand vond plaats in het gebied van de cirkel. De getallen geven de hoeveelheid regen aan.

En terwijl er werd gevreesd voor een inktzwarte nacht vielen, als door een wonder opgeroepen, de eerste dikke druppels regen uit de hemel. De wind ging liggen en de intensiteit van de regen nam toe. De meeste regenval ( zie kaartje) vond exact plaats in het door de brand getroffen gebied. Een wonder!

Het waren niet de brandbestrijders maar de regen die het vuur wist te temmen. Om 23 uur was de bosbrand in Garafia onder controle.

Bewoners en dieren konden deze ochtend terugkeren naar hun huizen. Het getroffen gebied bedraagt 4 vierkantenkilometer. De oorzaak van de bosbrand is onbekend.

Bron: prensa La Palma Foto: Calero Tekst: La Palma Nieuws

2 gedachten over “Bosbrand in noorden geblust door een wonder”

  1. Wat een wonder dat de brand met een “sisser” uitging. Gelukkig maar, fijn dat het zo ging en niet anders.

  2. Wauw wat een mazzel… moet er toch niet aan denken dat zo’n mooi gebied afbrand. Wat is trouwens de oorzaak vh vuur geweest??

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven