Spanning stijgt rond omstreden kunstproject La Palma

De spanning groeit rond het kunstproject van de Baskische kunstenaar Agustín Ibarrola. De kunstenaar uit het noorden van Spanje heeft de goedkeuring van de eilandraad van La Palma en de burgemeester van de gemeente Garafia om zijn werk te realiseren. Het kunstproject bestaat uit het beschilderen van een rotswand en rotsen in de kloof la Luz.

Een groot aantal bewoners van La Palma staat zeer kritisch tegenover het kunstproject. Tijdens de jaarlijkse feesten in Las Tricias werd de Baskische kunstenaar Ibarrola uitgeroepen tot Judas van het jaar en een evenbeeld gemaakt van papier-maché aan de galg verbrand. Op het internet is de actie tegen het kunstproject door meer dan 3000 personen ondertekend.

De kunstenaar Facundo Fierro (Links) en de Bask Ibarrola met pet.

Ondanks dat er geen bewijzen zijn dat er twee kunstenaars fysiek gevaar lopen heeft het offensief tegen het kunstproject geleid tot een groeiende angst bij de twee mannen.
Vanwege de spanningen is er overwogen om schermen te plaatsen in het gebied waar het kunstwerk gerealiseerd zal worden. De eilandraad ontkent echter dat er maatregelen worden genomen.

De kunstenaar Fierro die de Bask bestaat om het project te realiseren heeft zich in een radioprogramma kritisch uitgelaten over de kunstenaars op La Palma die het kunstproject proberen te dwarsbomen. Volgens de kunstenaar heeft geen enkele kunstenaar zich gemeld tijdens de presentatie van hun project maar lieten ze wel van zich horen na de presentatie.

De locatie in de kloof de la Luz waar het kunstproject zou worden gerealiseerd is door de stortregen in het noorden van enkele maanden geleden beschadigd. Er wordt door de eilandraad bestudeerd of een verandering van locatie nodig is.
Er kunnen nog altijd handtekeningen worden geplaatst op Chang.org tegen het project.

Het is onbekend of de twee kunstenaars al zijn begonnen met het beschilderen van rotsen.

Bron: El Time
Gerelateerde artikelen: weerstand tegen kunstproject
Actie tegen het kunstproject: Chang.org

Scroll naar boven