Promotie cactusvrucht tegen wolluis

De cactusvrucht wordt op de Canarische Eilanden nog altijd veel gegeten. Ook vogels en hagedissen zijn dol op de vrucht met stekels.

De populariteit van de woestijnvijg is de afgelopen jaren op de Canarische Eilanden zelfs toegenomen vanwege de belangrijke nutritionele en therapeutische eigenschappen.

Het voortbestaan van de Mexicaanse schijfcactus is op La Palma echter in gevaar. De wolluis dreigt een einde te maken aan de cactus en zijn lekkere en gezonde vrucht.

Om de plant op La Palma te behouden heeft de wethouder van Landbouw, Veeteelt en Visserij een deel van de begroting van 2018 gereserveerd om de teelt en de promotie van de cactusvrucht te stimuleren.

Wanneer de vraag naar de cactusvrucht groter wordt zullen er meer boeren bereid zijn om de Mexicaanse schijfcactus te verbouwen en te verzorgen waardoor de verspreiding van de wolluis wordt voorkomen.

Voordat een cactusvrucht kan worden gegeten moet eerst de de schil met duizenden stekels worden verwijderd. Om het de consument gemakkelijk te maken, bestudeert de eilandsraad of er mogelijkheden zijn om de cactusvrucht voorgesneden aan de consument aan te bieden. De wethouder zal in januari een conferentie houden om de landbouwers op La Palma te interesseren de Mexicaanse schijfcactus aan te planten.

De Mexicaanse schijfcactus werd in de negentiende eeuw op La Palma verbouwd vanwege de bloedluis cochenille (Dactylopius coccus). De luis werd gebruikt als kleurstof en was van grote commerciële waarde totdat chemische kleurstoffen een einde maakten aan de teelt van de bloedluis.

Concrete gegevens over de teelt van de cactusvrucht op La Palma zijn er niet. Wel is bekend dat er enkele plantages zijn in GarafíaPuntagordaTijarafe en El Paso.

Bron: La Palma Ahora Foto: Martine van Vliet

2 gedachten over “Promotie cactusvrucht tegen wolluis”

 1. Ric Willemsen

  Hallo Siepko,

  interessant stukje weer. Dank daarvoor.

  Ik heb ook een vraag. Welke vogel zit op de vrucht. Is dat de Tjif Tjaf. Toen we recent op La Palma waren heb ik heb meerdere keren gezien.

  Gr Ric Willemsen

  1. Vogel wordt op La Palma mosquitero genoemd en bij de vertaling wordt de Tjiftjaf vermeld.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven