De autokeuring op La Palma

Een keer per jaar moet de auto worden gekeurd. Op La Palma ga je, net als overal in Spanje naar de ITV. Een onafhankelijk instituut waar uitsluitend auto’s worden getest.

Sinds de komst van een tweede ITV op La Palma zijn de wachtrijen aanmerkelijk verkleind en is de service enorm verbeterd. Je krijgt tegenwoordig zelfs een brief thuis om je er aan te herinneren dat het tijd is om de auto te keuren. Betalen kan sinds kort met een betaalkaart, een bedrag van iets meer dan 44 euro. In de uitstekende service van de ITV is inbegrepen gratis koffie en thee.

Vandaag was het de beurt aan onze 35 jaar oude Toyota Landcruiser om gekeurd te worden. De gehele keuring duurt ongeveer 10 minuten. De monteurs zijn bijna allemaal uitermate vriendelijk en hard werkende personen maar soms wat kortaf van de gehele dag testen.

Omdat ik iedere keer toch wat zenuwachtig werd van alle korte bevelen die er worden geroepen zoals: ´frenarintermitentegirar volantefreno de mano,` koos ik er voor om gebruik te maken van de extra service om de sleutel af te geven aan een monteur. Dit gaf mij de mogelijkheid om in alle rust de gratis koffie uit de automaat te testen.

Wanneer de auto wordt goedgekeurd plakt de monteur een sticker op het voorruit en kun je weer een jaar lang rijden.

Dit jaar had ik wat minder geluk. Op het moment dat het testen van de bejaarde Japanner wat langer duurde dan gebruikelijk kreeg ik een flashback. Voor even was ik weer dat jongetje van zes die als een van de laatsten van zijn zwemgroep overbleef en te horen kreeg dat hij niet was geslaagd voor het zwemdiploma A. Een dramatisch moment uit mijn jeugd waar ik op dit soort momenten pijnlijk aan wordt herinnerd.

Ik kon zien dat de monteur het met recht speet om te moeten meedelen dat de remmen niet goed functioneerden. Bovendien bleek er een defect te zijn met het rempedaal. De collega van de vriendelijke monteur was een stuk directer en zei dat mijn bejaarde Japanner op wielen een waardeloze auto was. ´Es un coche que no vale nada.’

Morgen breng ik de Landcruiser naar de garage en mag ik daarna nog een keer gratis koffie drinken bij de ITV in El Paso.

Tekst en foto: S.Wenning

2 gedachten over “De autokeuring op La Palma”

 1. j.ossebaar

  Sipco ,
  Er vallen mi verschillende dingen op ,
  Allereest de prijs van de keuring , die licht in nederland hoger .
  De tijd dat de keurmeester met de auto bezig is ,in nederland is er gemideld 60 min nodig .
  Als je bang bent voor afkeuren , is het misschien een idee om de auto door een garagebedrijf voor te laten keuren ., zodat je geen geknepen billen krijgt . j

  1. Voorkeuren vinden ze een beetje raar op La Palma. Pas wanneer er een defect is laat je het herstellen. Het is niet erg als je auto niet goed is gekeurd. Je laat het herstellen en gaat nog een keer naar de ITV.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven