Rechtzaak tegen verdachten bosbrand 2009

In de maand na de bosbrand van afgelopen zomer is de rechtszaak van start gegaan tegen drie verdachten uit Mazo die verantwoordelijk worden gehouden voor de bosbrand van 2009.

De drie mannen worden er van verdacht dat de vuurpijlen die ze hebben afgestoken tijdens het dorpsfeest van Tigalate de oorzaak zijn geweest van de bosbrand waarbij 4000 hectare bos in vlammen is opgegaan en 50 gezinnen hun huizen moesten verlaten.

Op de dag van de bosbrand was er door de regering van de Canarische Eilanden, vanwege de hoge temperaturen, de lage luchtvochtigheid en de harde wind, de waarschuwing code rood afgekondigd.

mazo-tigalate-lapalma
Het berggebied in het oosten van La Palma waar de bosbrand van 2009 heeft plaats gevonden.

De drie verdachten maakten deel uit van het festival commissie en verklaarden dat ze zich niet bewust waren van het brandgevaar en niet op de hoogte waren gebracht door enige communicatie door een overheidsinstantie. Volgens de advocaat is het onmogelijk dat de vuurpijlen die om 18 uur werden afgeschoten de bosbrand, die pas rond 23 uur begon, hebben veroorzaakt.

De komende dagen zullen dertig getuigen, waaronder buren, experts die de brand hebben onderzocht, ambtenaren en politieagenten, worden opgeroepen.

Tegen de drie mannen kan een gevangenisstraf van maximaal 7 jaar worden geƫist.

Bron: La Palma Ahora Foto: La Palma Nieuws

Scroll naar boven