Kattenstaart bedreiging voor Palmese vegetatie

Het ministerie van Milieu van de Eilandsraad, met steun van de Biosfeer Reservaat en alle gemeenten van het eiland, start een ambitieus plan om de snelle verspreiding van de 15 jaar geleden geïntroduceerde plant ‘Pennisetum setaceum’ te stoppen. Rabo del gato (kattenstaart) zoals het siergras op La Palma wordt genoemd vormt een ernstige bedreiging voor de inheemse planten van La Palma.

vegetatie-lapalma-kattenstaart
Vrijwilligers aan het werk om de verspreiding van het siergras Pennisetum setaceum tegen te gaan.

Het zal geen gemakkelijke strijd worden om het uit Noord-Afrika afkomstige siergras te bestrijden. Kattenstaart vermenigvuldigd zich razendsnel en groeit op plaatsen die voor mensen moeilijk te bereiken zijn. Het taaie siergras heeft zich in zijn korte bestaan tot in alle uithoeken van het eiland geworteld. De kiemkracht van het zaad van de ‘Pennisetum setaceum’ is zeven jaar.

Het vooruitzicht dat er een dag zal aanbreken waarop er geen enkele kattenstaart meer op het eiland zal groeien is volgens de initiatiefnemer Gonzalez echter een illusie, daarvoor heeft het sierlijk gras met zijn pluizige pluimen zich in 15 jaar tijd al te veel geworteld in de Palmese bodem. Het doel zal zijn om de verspreiding van het siergras te beperken en de oorspronkelijke vegetatie te beschermen.

Bron: La Palma ahora Foto: Escuela de Salto del Pastor del Tagoror Chiregua

1 gedachte over “Kattenstaart bedreiging voor Palmese vegetatie”

  1. Pingback: Inheemse vegetatie Caldera wordt bedreigd | La Palma Info

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven