Santa Cruz verwijdert beeld Blas Perez Gonzamez

De gemeenteraad van Santa Cruz de La Palma heeft besloten om het beeld van Blas Perez Gonzalez van zijn sokkel te halen. Gonzalez was minister in de periode dat Franco Spanje regeerde.

Alleen de Partido Popular stemde tegen omdat, volgens de woordvoerder en oud burgemeester Juan Jose Cabrera Guelmes, het verwijderen van het beeld op dit moment geen enkele prioriteit heeft, daarbij mist volgens de oud burgemeester van Santa Cruz een goed onderbouwd juridisch rapport.

Gonzalez_Blas_Perez
Het beeld van Blas Perez Gonzalez dat zal worden verwijderd.

De huidge burgemeester van de hoofdstad herinnerde de woordvoerder van de populisten aan de wet la Ley de la Memoria Histórica (de wet van het historisch geheugen), die in 2007 werd aangenomen door de socialisten van de PSOE, waarin staat dat alle beelden en straatnamen ter ere van Franco en zijn regime uit het straatbeeld moeten verdwijnen. Blas Perez Gonzalez was  van 1942 tot 1957 minister en werd na de val van het Franco regime door het Hoge Hof beschuldigd van illegale detentie en misdaden tegen de menselijkheid.

Er is een commissie gekozen om na te denken voor een alternatief op de lege plek die er achter zal blijven na het verwijderen van het beeld van de oud-minister.

Tekst: La Palma Nieuws Foto: Luz Rodrïquez

Meer informatie:
Burgeroorlog nog altijd een open wond

 

1 gedachte over “Santa Cruz verwijdert beeld Blas Perez Gonzamez”

  1. Pingback: Lege sokkel blijft voorlopig leeg | La Palma Info

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven