La Palma tussen hoop en vrees

De oliecrisis in 1973 was een feestje. We mochten op zondag met rolschaatsen op de snelweg. Niemand was echt chagrijnig en na een paar weekeinden moesten we terug naar de stoep. Onze generatie kende alleen maar economische voorspoed met een dipje in 2008.

Nieves, de beschermheilige van La Palma.

De tweede golf
De crisis die voortkomt uit covid-19 is van een andere orde. Gevoelsmatig eindigde de crisis al na het versoepelen van de Lock-down, we konden weer naar buiten en het leven leek op dat van voor de coronacrisis. Het ergste is alweer achter de rug dachten we.

En toen kwam eerder dan verwacht de tweede golf, het leven gaat in Spanje gewoon door maar nu met een mondkapje op. Achter de façade van normaliteit groeit op La Palma de onzekerheid.

Plafondschildering bedevaartskerkje Nieves La Palma.

Oranje
Nadat het Nederlands Ministerie van BZ Spanje oranje kleurt, annuleert Transavia alle vluchten naar La Palma voor half september en oktober om kort daarna ook de vliegtickets voor de winter van de website te halen. Tui-België was al eerder gestopt met het aanbieden van vluchten tot na de zomer van 2021.

De mailbox loopt opnieuw vol met verontruste Eiland Lovers. Op sociale media wordt druk gespeculeerd over de reden van de vliegstop naar La Palma. Transavia bevestigt per WhatsApp dat de vluchten naar ons eilandje op dit moment niet te boeken zijn en doet geen enkele toezegging over het komende winterseizoen.

De wethouder van toerisme
De wethouder van toerisme Raul Camacho op La Palma van het conservatieve en rechtse PP maakt het schrappen van Transavia direct tot een politieke kwestie. Camacho neemt het zijn politieke tegenstander, de landelijke socialistische regering kwalijk dat er nog geen toestemming is om een coronatest in te voeren bij aankomst op La Palma. De wethouder beweert dat Transavia vanaf november weer zal vliegen zodra de test wordt toegezegd door de socialisten.

Koffiedik kijken
Ook La Palma Nieuws waagt zich aan een voorspelling en verwacht dat Transavia uiterlijk half oktober bekend zal maken, op basis van actuele informatie over het aantal coronabesmettingen in combinatie met de prognose over het verwachte aantal passagiers of er, eventueel met gecombineerde vluchten via Tenerife naar La Palma zal worden gevlogen.

Als het gaat om de toekomst neig ik nog altijd meer naar hoop dan naar vrees.

Bron: La Palma Foto`s: La Palma Nieuws
Vliegen naar La Palma

7 gedachten over “La Palma tussen hoop en vrees”

 1. th.a.j. van de Water

  Ja, TESTEN bij AANKOMST: veilig voor de Palmezen, geruststelling bij aankomst voor de toerist.
  Wij hebben ons daar op 17 maart ( !) zeer over verbaasd en het is al meer dan een half jaar verder.
  Ik heb er geen inzicht in – op deze afstand- maar is het wellicht een politiek spelletje tussen rechts en links ?
  groet uit NL.

 2. La Palma is als bestemming volledig geschrapt door Transavia. Maar vliegt wel 2 X per week naar Tenerife en Gran Canaria. Op La Palma zijn nog slechts enkele (5 of zo) mensen besmet op beide andere eilanden enkele honderden.
  Kan iemand mij de logica daarvan uitleggen?

 3. Mogelijk is de zaak nu omgedraaid, Noord- en Zuid-holland zijn nu zelf code rood…..

 4. Peter de Ligny

  Nu NL oranje en zelfs rood kleurt moet je je afvragen of wij als nederlanders nog wel naar een plaats moeten reizen die nog redelijk corona vrij is. Testen zou kunnen maar hoe lang duurt dan de uitslag? Lijkt mij niet echt een oplossing en ik denk niet dat Transavia daar iets mee opschiet. Er wordt niet geboekt zolang de boel op oranje staat. Daar komt nog bij dat de meeste toeristen voor La Palma 50+ zijn. De kwetsbare groep zeg maar. De andere eilanden ontvangen de toch wat meer jongere doelgroep die zich minder zorgen hoeft te maken…Hoe dan ook het blijft een rot situatie

 5. Vandaag met transavia gesproken, onze omgeboekte vlucht van 27 oktober staat nog steeds… nu maar hopen dat het zo blijft

 6. Ingrid Veer

  Er was een tijd dat ieder frank en vrij bewegen kon ! Nog niet eens zo lang geleden.
  Nu, waar je je ook begeeft, kijkt ieder de ander aan met een zwijgzame blik: respecteer de 1,5m, houd afstand, ga niet naast me zitten, sta niet te dicht achter mij.
  Wij zullen moeten blijven gehoorzamen, zullen de regels moeten blijven volgen.
  Ik begrijp de mens niet die alles aan zijn/haar laars lapt, des te sneller kunnen wij allen weer reizen en ons geliefde eiland bezoeken.
  Coronatijd is ingewikkeld.

  Houdt moed Siepko. Dank je elke keer weer voor je la Palma Nieuws.
  Ingrid.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven