Weer geen regen op La Palma

Vanaf half oktober verandert er op La Palma iets in de lucht. Na een lange periode van droogte zou het wel weer eens kunnen gaan regenen. De bevolking van La Palma kijkt reikhalzend uit naar de eerste dikke, vette regendruppen na een lange en droge zomer.

Door de Palmeros werd er zaterdag over niets anders gesproken, de weersvoorspelling voor zondag was voorpagina nieuws. Er werden harde windstoten verwacht en het zou stevig gaan regenen in het westen van La Palma.

Om te voorkomen dat we hier straks op een kale rots in de Atlantische Oceaan wonen hebben we af en toe hemelwater nodig.

ufo-wolk-lapalma
De UFO-wolk (altocumulus lenticularis) voorspelt regen.

Met de voorspelling van 50 liter water per vierkante meter neerslag zou het eiland al een tiende van de totale hoeveelheid water die er gemiddeld per jaar valt hebben ontvangen.

Een uurtje later dan gebruikelijk, het is immers zondag, ben ik opgestaan. De lucht had een iets donkere kleur blauw dan gebruikelijk en in het oosten hing een grijze wolk boven de Cumbre.

De lucht voelde warm en zwaar aan, de ideale voortekenen voor een vette plensbui.

ufo-wolk-zon-lapalma
Boven de Caldera hing een wolk die met een beetje fantasie op een UFO leek.

Rond een uur of 11 vielen er een paar druppen, die nadat ze waren gevallen onmiddellijk verdampten door de warmte. De regen was begonnen met zijn warming-up.

Tijdens het middaguur was de gehele hemel bedekt met wolken.

Om 4 uur was het nog altijd droog en bekeek ik het actuele weersbericht op de website eltiempo.es: de kans op neerslag was van 100% naar 41 % gedaald.

zonsondergang-dalvanaridane
Pas tegen het vallen van de avond brak de zon dwars door de wolken.

Tijdens het rondje wandelen, tegen het vallen van de avond na een dag wachten op de regen, brak de zon dwars door de wolken.

Boven de Caldera hing een wolk die met een beetje fantasie op een UFO leek. Bijna altijd volgt er regen wanneer deze altocumulus lenticularis zich laten zien.

De bewoners van La Palma houden de moed erin, misschien morgen.

Tekst en foto`s: Siepko Wenning

Scroll naar boven