Eilandregering vraagt aan bewoners om te composteren

De eilandregering van la Palma presenteert een uitgebreid pakket maatregelen met als doelstelling om tot een structurele verandering te komen bij het verwerken van organisch afval.

Het project is volgens de wethouder Nieves Rosa Arroyo van milieu bedoeld voor alle bewoners van La Palma. “We willen de hoeveelheid organisch afval dat door gezinnen wordt geproduceerd en uiteindelijk eindigt op de stortplaats zo veel mogelijk minimaliseren. Dat is beter voor het milieu en past in de doelstellingen van de Unesco. Gezinnen met ruimte rond het huis om te composteren zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan een workshop waarbij uitleg zal worden gegeven over het maken van een composthoop.

Gemeentes wordt gevraagd om een terrein beschikbaar te stellen voor collectieve compostering. In verstedelijkte gebieden zullen compostbakken worden geplaatst voor organisch materiaal. Vrijwilligers zullen worden opgeleid om buurtbewoners te motiveren om hun afval beter te scheiden. Ook zullen zij scholen bezoeken om kinderen al vroeg bekend te maken met de voordelen van het composteren.  Samenwerking zal worden gezocht met de boeren op het eiland voor het starten van vermicompost voor het kweken van wormen.

gemeentepolitiek.lapalma
Wethouder van Milieu presenteert plan om het composteren van organisch matriaal te stimuleren.

Het implanteren van nieuwe gewoontes zoals het composteren van afval is een van de aanbevelingen van de UNESCO. De UNESCO gaf in 1983 het laurierbes Los Tilos de status van Biosfeerreservaat en verruimde dit in het jaar 2002 voor het gehele eiland.

Bron en foto: El Apuron Tekst: S.Wenning

UNESCO biosfeerreservaat
Vermicompost 

Scroll naar boven