Druk met feestvieren op La Palma

Het was weer een druk weekeinde voor de feestvierders op La Palma.

Vrijdag ging het eiland gebukt onder een hittegolf, de temperatuur schommelde in El Paso rond de 30 graden. Om wat verkoeling te zoeken en voor een bezoek aan het feest San Juan reden we samen met onze trouwe viervoeter tegen de avond naar de kust.

san juan tazacorte la palma

Vanwege het gevaar op bosbrand waren alle vreugdevuren tijdens de avond van San Juan afgelast. De gemeente Tazacorte ziet zichzelf bij voorkeur als een zelfstandig staatje op La Palma en kon om deze reden blijkbaar wel de brandstapel op het strand ontsteken.

Op het strand waren vuurkorven geplaatst, de plaatselijke drumband trommelde onverstoord dwars door de ritmes die werden geproduceerd door een DJ op de boulevard en er gingen twee vuurpijlen de lucht in.

Voordat de vlammen tot rust waren gekomen en het vervolg van het ritueel van start kon gaan, met blote voeten door het vuur lopen om daarna achterwaarts de zee in de te gaan, waren we al lang alweer thuis. Ons hondje Luna, gewend aan de stilte van El Paso, kreeg een paniekaanval van alle bombarie en de hoge vlammen van het feestelijke vuur.

romeria losllanos lapalma
Zaterdag hadden we een herkansing om feest te vieren tijdens de Romeria van Los Llanos. Het feest is het beste te omschrijven als een zich langzaam voortbewegende optocht waarbij de deelnemers traditioneel gekleed gaan. De druk bezochte optocht startte om 17 uur en kwam rond 22 uur, na ongeveer 500 meter te hebben overbrugd, op de Plaza de España aan. Dat is een snelheid van 100 meter per uur, op La Palma heeft niemand haast.

Als nuchtere Fries had ik helaas niet voldoende aan één mojito om me volledig te kunnen overgeven aan het feestgedruis. Leuke bijkomstigheid was dat we tijdens het naar huis gaan vrienden tegen kwamen die ons graag wilden bijpraten over hun actuele culinaire belevenissen op La Palma. De tonijn in het restaurant van Haciënda de Abajo was wat aan de zoute kant, wat jammer was omdat tonijn van zichzelf al zo lekker smaak en restaurant Playa Mont in Tazacorte was gesloten vanwege vakantie.

sagrado corazon el pasoZondagmiddag hadden we een zwembadfeestje. Twee bevriende Belgen hadden de leukste ouders met kinderen van de plaatselijke peuterschool uitgenodigd om de opening van hun ecologische zwemvijver in te wijden.
Terwijl de peuters uitbundig genoten van het natuurlijke zwemwater zonder chemische toevoegingen genoten wij de van de zelfgemaakte volkoren taarten en andere verantwoorde lekkernijen.

Door het drukke programma met feesten hadden we nog geen tijd om de beelden die dit weekend in El Paso zijn geplaatst vanwege het religieuze katholieke feest Corazon Sagrado (het gezegende hart) te bekijken.

Tekst en foto´s: S.Wenning Foto Sagrado Corazon: Eltime.es

Scroll naar boven