Hoe maak ik een foto van een ster op La Palma?

Iedere avond voor het slapen gaan kijk ik naar de sterren, de Melkweg is op La Palma met het blote oog duidelijk zichtbaar. Naarmate ik langer kijk zie ik meer sterren verschijnen. Duizenden witte puntjes in een donkere nacht. Het universum is eindeloos maar hoe zoem je in op de sterrenhemel en hoe maak je een foto van een ster?

Johan Lohuis stuurde La Palma-Nieuws twee foto’s gemaakt op La Palma van de sterrenhemel. Ik heb hem de vraag gesteld hoe je een foto maakt van een ster. Het antwoord is niet zo eenvoudig als waar ik op had gehoopt.

melkweg lapalma amateur astronomie
Melkweg op La Palma ( foto: Johan Lohuis)

Hoe maak ik een foto van een ster?
De foto van de Melkweg is met een gewone 50mm lens op een (erg goede) camera (eos 7D mark II) gemaakt met een vrij korte belichting van 2×1 minuut. Deze foto is afgelopen juni gemaakt en te zien zijn de o.a. Melkweg, M16, M17, M24, M8 en M20.

M(essier)objecten zijn de 110 helderste objecten waarvan Charles Messier in de 18de eeuw zeker wist dat het geen kometen waren. Hij was een kometenjager. Het zijn twee foto’s die aan elkaar zijn geplakt. De camera staat dan op mijn Losmandy GM-8 montering.

pleyadesm45-ster-lapalma
Plejaden (foto: Johan Lohuis)

De foto van de Plejaden (M45) is afgelopen donderdag de 24ste november gemaakt met de 7D aan mijn Takahashi Sky90 telescoop. Het zijn 25 foto’s van 3 minuten, dus een belichting van 75 minuten, op elkaar geplakt en daarna bewerkt in Photoshop.

Deze bewerking is door een vriend van mij gedaan. Ik maak meestal de foto’s en de bewerking doen we vaak samen als ik weer thuis ben.

Amateurastronoom Johan Lohuis is voor de achtste keer op La Palma (Tijarafe) vanwege de combinatie van de landelijke rust, de donkere nachten en de heldere hemel.

Foto┬┤s: Johan Lohuis Tekst: La Palma Nieuws

Scroll naar boven