Hoe La Palma as omzet in goud

De vulkaan Tajogaite (2021) was nog maar net tot rust gekomen toen ik een e-mail ontving uit Slowakije van een bedrijf dat vruchtbare, ecologische potgrond exporteert.
Hun vraag: of ik enkele tonnen vulkaanas kon regelen. Het bedrijf was zelfs bereid om met een vrachtschip naar La Palma te komen om de as op te halen. Even zag ik dollartekens in mijn ogen, vulkaanas lag hier toen nog gewoon voor het opscheppen op straat. Toch besloot ik hen door te verwijzen naar de eilandregering.

Na de vulkaanuitbarsting ontstond er bij het dorpje San Nicolás een nieuwe berg van vulkaanas, ter grootte van een voetbalveld en ongeveer 40 meter hoog. Vrachtwagens reden na de eruptie af en aan om de enorme hoeveelheden as, afkomstig van wegen, landerijen en huizen, tijdelijk op te slaan. Inmiddels zijn alle straten schoon en is de hoogste top van de asberg bereikt.

Vulkaanas wordt gebruikt in de fincas met bananen om de grond te verbeteren.

De eilandregering presenteerde deze week een plan om vulkaanas van de Tajogaite te exporteren en inkomsten te genereren door de verkoop ervan. Enerzijds wil het eiland deze vulkanische as als meststof naar buitenlandse markten exporteren. Anderzijds is er een voorstel om in samenwerking met een bouwbedrijf sociale woningen op La Palma te realiseren, waarbij de as als bouwmateriaal wordt ingezet in ruil voor sociale woningen.

De minister-president van La Palma, Rodríguez, onderzoekt mogelijkheden om vulkaanas naar andere regio’s, zoals het Midden-Oosten, te exporteren. Daar kan de as worden gebruikt als meststof. Dit plan zou de eilandregering meer dan 80 miljoen euro aan inkomsten kunnen opleveren.

Uit tests is gebleken dat een mengsel van 30% vulkanische as en 70% grond uitstekende resultaten oplevert als meststof. Op La Palma wordt dit mengsel al gebruikt door boeren die getroffen zijn door de vulkaanuitbarsting. Het heeft bijgedragen aan het herstel van beschadigde landbouwgronden, waar inmiddels op veel plekken weer de eerste groene scheuten zichtbaar zijn. De toevoeging van vulkaanas aan de bodem helpt bovendien om vocht langer vast te houden.

Het gebruik van as als bouwmateriaal biedt een ideale oplossing om de asberg van San Nicolás te laten verdwijnen en tegelijkertijd sociale woningen op het eiland te realiseren.

Bron: Eltime Foto boven: Andrea Dominguez Torres

Meer informatie: as van de vulkaan

6 gedachten over “Hoe La Palma as omzet in goud”

  1. Heika Smook

    Zo kun je van een nood een deugd maken. La Palma doet dat geweldig. Petje af. Gr. Heika

  2. Mijn zoon woont in de Achterhoek en heeft voor zijn huis zandgrond, arme grond.
    Hij heeft o.a. vulkaanzand in Nederland besteld om erdoorheen te mengen…
    Dat was erg duur, ging per zak.
    En dan te weten dat wij hier vlakbij de Tajogaite zitten…

  3. Willem Arens

    Laat de mensen die getroffen zijn het eerst profiteren van de winst niet dat het weer aan de strijkstok blijf hangen van de slimme jongens en zorgen dat de kalen plek weer groen en bewoonbaar word dan is iedereen weer tevreden en de naren tijd te vergeten we wachten af. Willem Arens

  4. Wat een gemiste kans siepko. Je had binnen kunnen lopen en gekgillend rijk kunnen worden. Maar ik begrijp het wel hoor. Story of My life.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven