Daar gaat je baard van groeien

De eilandregering heeft een ontziltingsinstallatie gepland in het zuiden van La Palma. Het gaat om een industrieel gebouw aan de kust bij het strandje Playa de las Cabras in de gemeente Fuencaliente.

De bewoners hebben een protestactie aangekondigd en zijn ervan overtuigd dat een ontziltingsinstallatie overbodig is. In een pamflet dat op sociale media rondgaat staat te lezen dat wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat La Palma momenteel voldoende water heeft om zowel de menselijke consumptie als de landbouwsector te voorzien.

Voorbeeld van een ontziltingsfabriek.

Lek waterkanaal
Er is geen gebrek aan water maar de waterinfrastructuur is verwaarloosd. Het meer dan 80 kilometer lange waterkanaal verliest 70 % water tijdens de reis van Barlovento naar het zuiden. Bovendien is ontzilt zeewater van slechte kwaliteit. Er ontbreken belangrijke mineralen die later toegevoegd moeten worden, dit maakt het water onnodig duur.

Een belangrijke reden om te protesteren is volgens de petitie de locatie van de te bouwen waterfabriek. Het staat gepland in een gebied dat sinds 2011 is uitgeroepen tot Speciale Conservatiezone, een onderdeel van het Natura 2000-netwerk, waarvan het doel is om de overleving van de meest bedreigde soorten en natuurlijke habitat in Europa te waarborgen.

Het onderwaterleven in dit gebied is van groot biologisch belang voor zeezoogdieren en zeeschildpadden. De vraag is om de petitie te ondertekenen om de installatie van een ontziltingsinstallatie te voorkomen en daarmee de voorspoedige toekomst van La Palma te beschermen.

Link om de petitie te ondertekenen: desaladora-agua-mar

Rondweg Tazacorte
Goed nieuws is er ook te melden van La Palma. De nieuwe rondweg van Tazacorte is gereed gekomen. Zware vrachtauto’s volgeladen met bananen hoeven niet meer door het historische centrum van het dorp Tazacorte te rijden. De nieuwe weg heeft een lengte van 2.200 meter en een tunnel en gaat dwars door de bananenplantages.

De werkzaamheden zijn in 2011 van start gegaan en hebben, met een onderbreking van 6 jaar vanwege onvoldoende financiering, er dertien jaar over gedaan om gereed te komen. Het begrip tijd heeft op La Palma een andere waarde.

Het huis voor verstandelijk gehandicapten in El Paso in aanbouw.

De baard van Oscar
Een van de belangrijkste lessen die La Palma je leert, is om je neer te leggen bij het tempo van het leven. Alles gaat hier tergend langzaam maar alles komt uiteindelijk goed. Je kunt ook je baard laten staan.

Tijdens de feesten in Puntagorda ontmoette ik een man met een lange baard die vanuit Galicië naar La Palma was gekomen om een project te leiden. Het doel van zijn komst naar het eiland is om een huis te bouwen voor zwak verstandelijk gehandicapten die door de vulkaan hun huis zijn verloren.

Het bouwen van het huis was dermate tijdrovend en ingewikkeld dat Oscar besloot om zich pas te scheren zodra het huis gereed was. Een paar dagen na de ontmoeting met de bebaarde Oscar las ik in de krant dat de muren van het huis inmiddels staan en dat de werkzaamheden vorderen.

Wanneer ik Oscar de volgende keer baardloos tegenkom weet ik dat twaalf zwakbegaafde inwoners op La Palma intrek hebben genomen in hun nieuwe huis.

4 gedachten over “Daar gaat je baard van groeien”

  1. Heika Smook

    Siepko wat heb je weer een paar prachtige verhalen. Ik heb er erg van genoten. Gr. Heika

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven