Delfts Blauw op La Palma

Het land, de streek, de stad of het dorp waar je bent opgegroeid, blijft een belangrijk onderdeel van je identiteit. Ook al verlaat je deze plek om elders een nieuw leven op te bouwen, er blijft altijd een gevoel van trots wanneer je wordt herinnerd aan waar je je eerste stappen in het leven zette.

Dit gevoel van trots wordt versterkt wanneer je ver van huis wordt geconfronteerd met jouw geboortegrond.

Voor het handjevol Chinezen dat La Palma bezoekt, hebben we in het eilandmuseum een kleine kamer ingericht met informatie over de Chinese schrijfster San Mao, die in de jaren 70 op La Palma verbleef. Voor de uitbundige bewoners uit Zuid-Amerika is er bijna elke week ergens op het eiland een feest om salsa te dansen en je thuis te voelen.

De Duitsers kunnen eenmaal per jaar zonder schaamte hun lederhosen aantrekken tijdens het bierfest in El Paso. Voor de Belgen zijn de kerken vol gehangen met Belgische kunst. Voor de kleinere gemeenschappen zoals de Denen, de handvol Japanners, zeven hindoes, één Hongaar en drie Koreanen organiseert Puntagorda jaarlijks een wereldmarkt waarbij elke nationaliteit zijn culinaire vaardigheden kan tonen.


De Nederlandse eer wordt hoog gehouden in het winkeltje van het eilandmuseum, waar je drinkmokken kunt kopen met een afbeelding van Cupido in Delfts Blauw. Op de torenspits van het voormalige klooster Santo Domingo in Santa Cruz zijn de eeuwenoude geïmporteerde Delfts Blauwe tegels nog altijd zichtbaar. Er is zelfs een boek over geschreven.

Het boek gaat over de Vlaamse edelman Luis Van de Walle, die halverwege de jaren 1530 werd aangetrokken door het “witte goud” – de handel in suikerriet afkomstig van de plantages op La Palma. Het maakte hem tot een schatrijke bewoner van het eiland.

Hij bracht niet alleen Belgische kunstwerken naar La Palma, maar ook Delfts Blauw.


Het boek “Delfts Blauw”, van de gepensioneerde professor van de Universiteit van La Laguna, Dulce Rodríguez González, zal op 22 mei om 18.30 uur in het museum Historia y Antroplogía op Tenerife worden gepresenteerd.


Tekst en afbeeldingen: Siepko

3 gedachten over “Delfts Blauw op La Palma”

 1. Heika Smook

  Dus op La Palma ook een stukje Nederland. Delftsblauw is en zal altijd een stukje Nederland blijven. Gr. Heika

 2. Monica Peeters

  Wat een gezellige mail met de blauwe kleuren.
  Heel Hollands en ook christelijk! De kleur van maagd Maria
  Gr. Monica

 3. Ingrid Veer

  Luis Van de Walle bijnaam el Viejo afkomstig uit Brugge, was een zeer ondernemend man in die tijd (1507-1587) las ik in een boek van schrijver Cas Goossens.
  In het boek la Cultura del Azucar wordt de geschiedenis van het suikerriet en verwerking beschreven.
  Dit nieuwe boek zal een mooie aanvulling zijn op de geschiedenis van la Palma.

  Een prachtig werk deze blauwe drakenboom, van jouw hand Siepko ?

  Ingrid.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven