De mythische krachten van de vulkaan

De vulkaan Tajogaite heeft twee gezichten. De herinnering aan de beelden van de lava waaronder een heel dorp verdween, zal ik nooit meer vergeten. Tegelijkertijd was het een natuurspektakel zoals ik dat nog nooit eerder ergens ter wereld heb aanschouwd. Een vuurspuwende draak die de aarde liet trillen en de bewoners angst aanjoeg met zijn gebrul. Spectaculair en adrenalineverhogend!
De vulkaan Tajogaite.

De vulkaan is inmiddels tot rust gekomen. De verwachting is dat hij in ieder geval de komende vijftig jaar rustig zal blijven. De enorme roestbruine puist in het landschap is nu aaibaar en een toeristische attractie op het eiland geworden. Het bekijken van de vulkaan laat niemand onberoerd. Hoewel we denken dat we alles onder controle hebben, heeft de vulkaan ons het tegendeel laten zien. Het ongeluk komt vaak onverwacht en uit een hoek waarvan je het niet verwacht. Ineens was daar de vulkaan en zaten veel bewoners zonder huis.  Dit is ongetwijfeld de reden dat iedereen die voor de eerste keer oog in oog staat met de vulkaan Tajogaite even stilvalt.

Ik wil de vulkaan geen mythische krachten toedichten, maar wat de vulkaan in ieder geval teweegbrengt, herinnert je eraan dat het leven niet gisteren of morgen, maar vandaag is. Alleen al deze wetenschap, iets wat we allemaal wel weten maar telkens weer vergeten, maakt het de moeite waard om La Palma en de vulkaan te bezoeken. Er zijn daarvoor een aantal uitkijkpunten ingericht en via wandelorganisaties kan een wandeling gemaakt worden om in de buurt van de vulkaan te komen.

Volgens het Centrum voor Toeristische Initiatieven op La Palma zijn de aangeboden mogelijkheden om oog in oog met de vulkaan te staan niet voldoende. Het centrum is van mening dat door de strenge regels rondom toegang tot gebieden nabij de vulkaankegel en de nieuwe strandjes gevormd door de vulkaan, de ontwikkeling van actieve vrijetijdstoerisme-activiteiten wordt beperkt.

Het Centrum voor Toeristische Initiatieven vindt de beperkingen schadelijk voor de toeristische sector. Wandelorganisaties en andere duik- en bootbedrijven kunnen nog steeds geen activiteiten aanbieden om het nieuwe land in zee, gevormd door de lava van de vulkaan, te bewonderen. Ze vinden dat een gemiste kans.

Het Centrum voor Toeristische Initiatieven La Palma is teleurgesteld in de uitkomst van de ontmoeting met de eilandraad afgelopen week. Het zal zeker nog een jaar duren voordat er meer bekend wordt over wat er wel mogelijk is om nieuwe activiteiten te ontwikkelen rond en op de vulkaan Tajogaite. Het beschermingsplan van de zone is nog in de ontwerpfase, waarna een lange en complexe bezwaarprocedure zal volgen tot de definitieve goedkeuring, en dat gaat nog wel even duren.

Waar kan ik de vulkaan Tajogaite het beste bekijken?

Bron en foto´s: eltime.es, tweede foto van boven Geotravel.

1 gedachte over “De mythische krachten van de vulkaan”

  1. Heika Smook

    Je weet toch Siepko, op La Palma doen ze het rustig aan. Dat vinden we allemaal zo mooi aan dit eiland. Dat alles zo relaxt gaat. Gr. Heika Smook

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven