Overvloedige regenbui in juni op La Palma

Stromende regen in juni is op La Palma een zeldzaamheid. Toch staat er een emmer in onze keuken om druppen water op te vangen.

Ufo-wolk gefotografeerd door Maite Valera in Breña Baja.

Ik heb afgelopen zomer een vruchteloze poging ondernomen het gaatje in het dak te vinden, het water drupt ook tijdens deze overvloedige juni-regen naar binnen. Marjan heeft opnieuw het voornemen uitgesproken om nu echt een keer wat te gaan doen aan het dak.

Zodra de zon weer gaat schijnen klim ik het dak op met een tube kit. Alle verdachte oneffenheden spuit ik vol met een waterbestendig wondermiddel. En elke keer opnieuw ben ik er van overtuigd het probleem handig, snel en vooral voordelig te hebben opgelost totdat het weer gaat regenen.

UFO-wolk Santa Cruz de La Palma (Foto: Paula Perez Lorenzo)
UFO-wolk gefotografeerd in Santa Cruz de La Palma door Paula Pérez Lorenzo.

Droog subtropisch klimaat
Gelukkig regent het maar zelden op La Palma. Het eiland heeft een droog subtropisch klimaat. Maar als het gaat regenen, dat doet het gemiddeld 3 tot 4 keer per jaar in de periode tussen half oktober en half april, dan lijkt dat eerder op een wolkbreuk dan op wat gemiezer. De afgelopen 24 uur is er alleen al bij de tunnel tussen oost en west meer dan 50 liter water gevallen per vierkante meter.

De laatste overvloedige regen van dit jaar was in februari. Normaal gesproken blijft het vanaf eind april droog tot half oktober. De uitzonderlijke regen van juni is alleen daarom meer dan welkom. De eilandbewoners en vooral de vegetatie zien al dat hemelwater als een godsgeschenk.

De bezoekers van La Palma zien dat deze week toch echt anders. En wat het extra pijnlijk maakt, is dat de zon deze week in Nederland en België wel schijnt.

UFO-wolk oostkust La Palma, foto Susana Ramos.

 

Foto boven: Ook deze keer werd het hemelwater aangekondigd door reusachtige UFO`s aan de hemel.

 

Informatie over het weer op La Palma

5 gedachten over “Overvloedige regenbui in juni op La Palma”

  1. Mooi artikel!
    Wij zijn hier 4 weken, een paar dagen regen zal ons plezier niet bederven en het eiland heeft het nodig… Wij komen niet alleen voor de zon, la Palma heeft veel te bieden, vooral rust en vriendelijke mensen… in Nederland nauwelijks te vinden of tegen te komen vanwege de overbevolking!

  2. Iedere keer als wij er zijn regent het soms pijpenstelen. Of er zijn bosbranden, of er is corona. En nu dus weer 2 dagen regen. Geef dat maar door aan degene die boeken. Kunnen ze nog een andere periode nemen.

  3. Hoi Siepko, Echte toeristen komen alleen voor de zon? nee toch. Ik ben het helemaal met Luuk eens.
    Ik ben een fervente natuur liefhebber en waar het groen is valt af en toe regen. Succes met je dak repareren.

  4. Egbert Delfos

    Ja, dat is zoeken als een speld in een hooiberg. Komt bekend voor, bij ons op Kreta kan het temperatuurverschil tussen 40gr+droogte in de zomer en soms 12gr+moessonregen de oorzaak van lekkages zijn. Zijn de naden van jullie dakbedekking schoon -geen mosvorming- en zonder kieren?. Gewoon een meedenkende vraag. Succes in ieder geval. Hier blijft het droog, warm en zonkracht 11, dus in de schaduw blijven tot …..Groet. Egbert.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven