Bewoners Punta Larga in hogerberoep

In juni 2021 stonden de bulldozers al te ronken van opwinding om de huisjes op het strand van Punta Largo neer te halen.

De inwoners waren geïnformeerd per brief om hun huis te verlaten. Wie niet meewerkte, moest de kosten voor het afbreken van het huis zelf betalen.

De huisjes van Punta Larga (foto S.W.)

Zomerfeest
De Wet van de kust bepaalt dat er 100 meter vanaf de kustlijn niet gebouwd mag worden. De huisjes van Punta Largo staan binnen deze grens en moeten om deze reden verdwijnen. Inmiddels zijn we aangekomen in het jaar 2023, de huisjes staan er nog altijd.

We waren zondagmiddag in Punta Larga om een duik te nemen in de oceaan en om wat te eten aan zee. De twee restaurantjes zaten vol en in de zwembekkens was het een feest voor opa’s en oma’s, papas en mamas en kinderen. Op de parkeerplaats stonden geen bulldozers maar campers en auto`s. Hoe lang de bulldozers zich gedeisd houden is nog altijd de vraag.

Restaurantje aan zee Kiosco La guildera in Punta Larga. (Foto S.W.)

 

In hoger beroep
De eigenaren van de zomerhuisjes en woningen hebben zich verenigd in het platform gedupeerden van de wet van de kust. De voorzitter José Luis Langa González heeft al aangekondigd in hoger beroep te gaan tegen het afbreken van de huizen bij het Hooggerechtshof.

´ We gaan in hoger beroep tegen gedwongen uitzetting van meer dan zestig woningen waarin talrijke families al tientallen jaren wonen.`

De voorzitter voelt zich gesteund door het Europees parlement die blijkbaar van mening is dat de Spaanse kustwet de grondrechten schendt.

Op de Canarische Eilanden worden 64 gemeenten met meer dan 150.000 mensen door de kustwet getroffen.

Gerelateerde berichten: 2021/06/zomerhuisjes-op-het-strand-worden-afgebroken/

Informatie gebied: Zuid La Palma 

3 gedachten over “Bewoners Punta Larga in hogerberoep”

 1. Ik kon Punta Largo op Google maps niet vinden. wél Puntalarga. Volgens mij hetzelfde. Heb daar wel eens op een terrasje gezeten van een eethuisje met hetzelfde uitzicht…

 2. Egbert Delfos

  Interessant verhaal Siepko. De zin “waarin talrijke families al TIENTALLEN jaren wonen”. Ik ben niet op de hoogte van de Spaanse recht op dit gebied maar het Gewoonterecht en Gedoogrecht zouden belangrijke begrippen voor het pleidooi bij het Hooggerechtshof kunnen zijn. Misschien beseft de Gibaldo dit ook en staat de buldozer op stalling en zoekt de Gibaldo een manier om zich hieruit met weinig gezichtsverlies te redden. Ik hoop voor de bewoners dat het zo gaat aflopen. Dit soort praktijken vindt ook op Kreta plaats. Helaas niets bijzonders. Bedankt voor jouw verhaal.

 3. Frans van der Stelt

  Je hebt op La Palma meer van dit soort huisjes. Ik kwam graag in La Bombilla op loopafstand van Puerto Naos. Daar had je ook een gezellig terrasje. Veel Palmeros hadden/hebben daar soms hele mooie opgeknapte huisjes. Sommigen werden verhuurd als air B&B. Ook El Remo aan de andere kant van Puerto Naos had een speciale sfeer met leuke restaurantjes.
  Zullen de bewoners hun vakantiehuizen ook terugkrijgen?
  Ook ben ik benieuwd of het hotel Sol la Palma nu al de hele tijd leegstaat.
  Ook het parapenten boven Puerto Naos zal wel afgelopen zijn en de gezellige beach bar en het typisch Spaanse restaurantje Orinoco dat liep als een trein met lekkere Spaanse gerechten..Vreselijk gewoon. Ik word er gewoon niet goed van…of hebben de inwoners er zich bij neergelegd?

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven