De weg die er niet gaat komen

De vulkaan Tajogaite heeft de beschikbare ruimte in het Dal van Aridane kleiner gemaakt. We zullen allemaal wat moeten inschikken om de bewoners die hun huis zijn verloren een plekje te geven om een huis te bouwen. Daar tussendoor moeten er ook nog een aantal wegen worden aangelegd.

De weg over de lava is begaanbaar en eind mei helemaal gereed. Ondertussen wordt er ook hard gewerkt aan kortere verbindingswegen om de huizen die door de lava onbereikbaar zijn geworden een toegang te geven. Tazacorte wordt opnieuw verbonden met Las Norias. Een weg door en langs de bananenplantages.

Bewonersprotest
De bewoners van Tazacorte waren het niet eens met de geplande ligging van de weg dwars door de buurten La Marina, Las Cabezadas en San Borondón. Ze willen wel met de auto naar de plantages kunnen rijden maar geen weg door de voortuin.

De geplande weg van Tazacorte naar Las Norias is volgens de bewoners te bereiken via secundaire wegen, daarvoor is het niet nodig om dit deel van de weg aan te leggen. Op deze manier kunnen ze toch naar de plantage zonder overlast van auto`s in de wijk.

Meer dan 35.000 handtekeningen werden er verzameld tegen het stuk weg dwars door de wijken. En ook het gemeentebestuur van Tazacorte ondersteunde de protestacties van de bewoners.

Gemeentehuis van Tazacorte. (Foto: Ayuntamiento Tazacorte)

Verrassing
Tot grote verrassing van de bewoners werd deze week bekend dat het tweede deel van de weg door de wijken van het dorp er niet gaat komen. De bewoners gingen opnieuw de straat op om te vieren dat de weg er niet gaat komen.

Protesteren heeft zin op La Palma! Of  is er een andere reden waarom er een streep is gezet door de weg?
De reden is het gemeentebestuur van Tazacorte dat tegen het tweede deel van de weg is. Je kunt namelijk als eilandregering niet een weg aan laten leggen als de gemeente daar tegen is.

Na het besluit is het de minister-president van de eilandregering die in protest is gekomen. Wat is het nut van een weg als het tweede deel niet wordt aangelegd? Een gemiste kans voor La Palma!

De minister-president kan de straat op om te protesteren voor de weg, maar zal daar waarschijnlijk alleen staan te zwaaien met zijn spandoek als een roepende in de woestijn.

Lees ook: met-hobbel-en-een-bobbel-de-toekomst-tegemoet/

 

4 gedachten over “De weg die er niet gaat komen”

  1. Rob Verhagen

    Schitterend waar protest toe kan leiden in relatie met de machtsverhoudingen!!!

  2. Egbert Delfos

    Dank je Siepko voor jouw verslag. Het geeft mooi het belang van gemeenschapszin en juridische wetgeving weer. Hulde voor de bewoners die voor hun belangen zijn opgekomen. De minister-president van de eilandregering zal als een Don Quichotte voor zijn (zakelijke) belangen opkomen, zoals te verwachten was. Ik ben benieuwd wie er aan het langste eind trekt, bevolking of de gezagsdrager. Succes.

  3. Het is, met recht, een hobbel de bobbel weg. Het geeft een nieuwe betekenis aan het woord “onverhard”, maar er is een weg! Na de lange reisdag van gisteren vandaag over deze nieuwe weg richting de kust gestuiterd, aan Puerto Naos voorbij met bestemming Charco Verde. Eén van de fijnste stranden op La Palma. Morgen opmaken voor de eerste wandeling.
    Wat mij opviel is de hitte die nog steeds van de lava af komt; je ziet de luchtwervelingen boven de lava die nog altijd ontzettend warm moet zijn. De omwonenden zullen feest vieren over de weg die er niet komt, maar echt ook respect voor de mannen die daar in die omstandigheden nieuwe infrastructuur moeten aanleggen!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven