Laatste afscheid op La Palma

Niemand heeft het oneindige leven. En zelfs op La Palma met zijn schone zeelucht en wandelpaden om fit te blijven komt er een dag dat we afscheid moeten nemen van het aardse leven.

Het is de dag waar ik liever niet te veel aan denk. Cremeren of begraven, het is een activiteit die je maar een keer in je leven kunt ondergaan en waarvan ik wens dat het nog heel lang gaat duren voordat het zo ver is.

Het crematorium van Las Manchas voor de vulkaaneruptie.

De meeste families op het eiland huren een nis voor het leven op de begraafplaats waarin het overleden familielid wordt geplaatst. Cremeren is op La Palma nog vrij nieuw maar wint aan populariteit.

Nadat de vulkaan een deel van de begraafplaats van las Manchas inclusief het enige crematorium op het eiland had verwoest was het onmogelijk om je te laten cremeren op La Palma. De enige optie was, in een kist neer Tenerife en in een urn terug. Het overbrengen van geliefden naar andere eilanden is niet alleen een extra financiële last, maar ook emotioneel bijzonder zwaar.

Vanaf 27 januari is het weer mogelijk om je te laten cremeren op La Palma in Breña Baja. Dat is hoe je het ook bekijkt goed nieuws.

Gewend aan de strak geplande uitvaartdiensten in moderne crematoria in Nederland is het overigens nog altijd wennen aan het afscheid nemen van dierbaren op La Palma. Het ontbreekt aan een duidelijk protocol.

Crematorium Brenja Baja (Foto: El Apuron)

Het crematorium op La Palma is een piepklein gebouwtje zonder zitplaatsen met een grote parkeerplaats. Er is ruimte voor een tiental personen in het gebouw, alle andere nabestaanden staan buiten naast de auto op de parkeerplaats in stilte te wachten.

De zwarte auto met de kist reed langzaam voorbij, de kist werd het kleine gebouwtje ingedragen, niemand sprak een afscheidswoord over de overledene. Pas toen de rook uit de schoorsteen naar buiten kwam en de naaste familieleden het gebouwtje verlieten werden ook de andere auto’s gestart om te vertrekken.

Het kan helemaal geen kwaad om eens na te denken over wat ik in dit leven zou kunnen organiseren om mijn dierbaren niet verdwaasd op de parkeerplaats van het crematorium achter te laten als het zo ver is.

 

Bewoners La Palma

3 gedachten over “Laatste afscheid op La Palma”

  1. Dan is de begraafplaats in El Paso heel wat mooier met zijn begraafplaatsen voor het leven. Wij lopen daar graag even rond. Het ziet er zo mooi uit.

  2. Ik lees dat het weer mogelijk is om je te laten cremeren op La Palma. Is dit bedoeld als verleiding om nu het vliegtuig te pakken?

  3. Frans van der Stelt

    Ik ga morgen 26/01 naar een crematorium in Den Haag waar mijn echtgenote gecremeerd gaat worden. Er worden meer dan 150 personen verwacht. Ik moet er niet aan denken dat er maar 10 mensen persoonlijk aanwezig zouden kunnen zijn….

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven