Vulkaan geeft La Palma veertien nieuwe stranden

De laatste vulkaanuitbarsting veranderde de kustlijn van La Palma. De lava stroomde in de oceaan en heeft een nieuw gebied gevormd met een oppervlakte van 48 hectare.

Nieuwe kustlijn
Het gebied is alleen nog toegankelijk voor wetenschappers. Geologen en oceanologen hebben langs de nieuwe kustlijn veertien nieuwe stranden geteld met een lengte tussen 30 en 220 meter.

Het jongste op zee gewonnen land van Europa heeft een breedte van 1,7 kilometer.

Tien stranden zijn ontstaan uit het materiaal dat vrijkwam bij de hevige thermische schok van de lava die met ongeveer 1000 graden in het zeewater van 22 graden stroomde. Het strand is als goede wijn, hoe langer we wachten, hoe beter het strand zal zijn.

Grijszwart
Op het strand liggen grote en kleine rotsen die door in de loop van de tijd zullen breken tot kleinere stukjes steen. Ook zijn er strandjes met fijner materiaal. Het is geen zand, maar dikker, zoals grind.

De kleur van de stranden is grijszwart.

Bounty
De wethouder van toerisme had liever gezien dat de vulkaan goudgeel zand had achter gelaten op de veertien nieuwe stranden.  Bounty stranden doen het goed in de reisbrochures en zou La Palma hebben verzekerd van een bloeiende toekomst en een florerende toeristische sector.

Bron: Canarias 7 Foto`s: Gerardo Ojeda Cober

 

Meer informatie over de stranden van La Palma

3 gedachten over “Vulkaan geeft La Palma veertien nieuwe stranden”

  1. Ja, die zwarte stranden zijn in de zomertijd veel te warm voor je voeten, maar in de wintertijd kan het wel fijn zijn met wat ‘vloerverwarming’. Voordat er infrastructuur is om deze stranden te bereiken zijn we op La Palma weer wat jaartjes verder, m.u.v. boottransport.Toch nog beter met de lichte stranden en de kiezelstranden in Griekenland waar het trouwens ook veel beter zwemmen is ook, de zee is veel rustiger. Ieder z’n smaak gelukkig maar.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven