Weg over de lava van Romeins beton

De weg over de gestolde, maar nog altijd warme lavastroom van het Dal naar het zuiden is in recordtempo gereed gekomen voor gebruik. De kans is klein dat de doorgang van het westen naar het zuiden van La Palma op korte termijn zal worden geasfalteerd.

Romeins beton voor de weg tussen Laguna en Las Norias. (Foto: Eltime.es)

Er worden op dit moment proeven gedaan met gestabiliseerde grond, oftewel Romeinse beton. De Romeinen maakten wegen die minsten 50 jaar begaanbaar moesten blijven. Vijftienhonderd jaar later zijn er nog altijd door de Romeinen gemaakt wegen in perfecte conditie.

Voor de weg op La Palma over de lava wordt geëxperimenteerd met het Romeinse recept van ongebluste kalk en hydraulische kalk, zout water (pekel van de ontziltingsinstallaties) en as van de vulkaan Cumbre Vieja zelf.

Het doel van de test is om de nieuwe weg tussen La Laguna en Las Norias van een harde, compacte bestrating te voorzien.

Om de weg te kunnen realiseren, moest 350.000 kubieke meter vulkanisch gesteente worden verwijderd. Er wordt nog gewerkt aan de installatie van nachtverlichting en vangrails.

De weg is geopend van 6.00 tot 22.00 uur voor alle soorten voertuigen met inbegrip van bromfietsen, motorfietsen en fietsen. Toegang voor voetgangers is verboden. De maximale snelheid is 20 kilometer per uur.

Bron: Eltime

Lees ook:
Muziek op de rand van de kloof van Tablado

Mobiel Vega restaurant op wielen

4 gedachten over “Weg over de lava van Romeins beton”

  1. De via appia ken ik al, maar dit is natuurlijk weer een unieke gelegenheid om mijn oudheidkundige kennis bij te spijkeren

  2. Wij rijden er net overheen. ( 15.30 )
    Wat een groots werk is hier gerealiseerd. Ongelooflijk wat een karwei. Neem mijn petje af voor de harde werkers. Maar wat een desolate omgeving.

  3. Huub Vroomen

    De Romeinse fysieke culturele overblijfselen, hebben zich wel bewezen in de loop der tijd. Wel grappig dat wij in 2022 nog terug vallen op deze techniek. Nu nog aquaducten en badhuizen e.d, alle gekheid op een stokje, ik sta versteld van de snelheid waarmee het e.a wordt hersteld. Bene factum!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven