El Paso wil geen asfaltfabriek

De eilandregering is nog altijd opzoek naar een locatie om een asfaltfabriek te bouwen.

Iedereen is het er over eens dat we op het eiland ook onze eigen asfalt moeten maken maar niet naast onze deur en zeker niet in natuurgebieden.

Hacienda el Pino in El Paso, La Palma.

El Riachuelo
De eilandregering heeft als mogelijke locatie aangewezen het gebied El Riachuelo, de toegangsweg naar de Cumbrecita, vanwaar het wereldwonder de Caldera de Taburiente valt te bewonderen.

Deze keer is het de beurt aan de burgemeester van El Paso om met goede argumenten te komen.

El Riachuelo is volgens de Sergio Rodriguez niet de juiste plaats voor de installatie. Integendeel, het gebied is de toegang tot de Caldera. Daarbij is er al een groene bestemming voor het gebied rond het kerkje Pino del Virgen. De werkzaamheden zijn hiervoor al enige jaren geleden gestart, om het landschap te herstellen en te verbeteren, met de grootst mogelijke zorg en met respect voor de natuur.

Pijnbomen in het bos El Riachuelo.

Hacienda de el Pino
De gemeente El Paso heeft eerder van de Spaanse regering al 5 miljoen euro ontvangen. Het geld is bedoeld voor het parkmuseum Hacienda de el Pino. Het gaat om hetzelfde gebied waar de eilandregering de fabriek wil plaatsen.

Op het landgoed hebben de afgelopen jaren al werkzaamheden plaatsgevonden. Er is een programma gestart voor het herstel van amandel-, en moerbeibomen. De gemeente wil na de zomer van start verder gaan om het plan te realiseren.

Pijnbomenbos El Riachuelo door Siepko.

Natuur beschermen
´ We hebben er hard aan gewerkt om de omgeving van El Pino de la Virgen te beschermen. Al deze inspanningen zullen waardeloos zijn als er een asfaltcentrale in het gebied wordt geplaatst. Het eiland evolueert naar een model van kwaliteitstoerisme dat verbonden is met de natuur daarin past geen vervuilende industrie.`

Wordt vervolgd!

Bron: Eltime.es

Meer informatie over de gemeente El Paso: el-paso-centraal-op-la-palma/

9 gedachten over “El Paso wil geen asfaltfabriek”

 1. Ik weet wel een plek. Bij de zoutwinning staat een vergruizelmachine die fijn grind maakt van de lava. Ideale plaats voor een asfaltfabriek

 2. Te gek voor woorden!!! Wij hebben jarenlang moeten kijken op de plotse verschijning van de fabriek aan de Punto limpio die gelukkig nooit is gebruikt. Het enige pluspunt aan het hele vulkaan gebeuren is dat die ook voorgoed is verdwenen onder de lava massa. Is er echt geen oplossing voor asfalt?

 3. Hoe mooi zou het zijn als er op La Palma een duurzaam, ecologisch alternatief voor asfalt werd ontwikkelt, iets wat hitte en water absorbeert!

 4. Huub Vroomen

  Beste Siepko,

  Nog bedankt voor de groeten en het informatieve boekje over La Palma.

  Geen asfaltfabriek in El Paso, maar waar wel dan?
  Ik ben geen milieudeskundige en moet het hebben van open bronnen onderzoek.
  Maar kwam al snel tot te conclusie zo’n vervuiler wil je niet in je tuintje hebben.
  Maar wat dan? Ga je andere mensen opzadelen met dit probleem? Of is er een redelijk alternatief voorhanden?

  Ik heb geprobeerd het een en ander uit te zoeken voor mezelf misschien biedt het uitkomst voor jullie.
  Ik zeg Nee tegen een asfaltcentrale in een natuurgebied maar ik zou het zou het wel goed laten uitzoeken door deskundigen, want je kunt ook besluiten om na gebruik van zo’n vervuiler de fabriek te sluiten. Maar goed, ik heb hier onder een route uitgelopen, en dat is mijn kleine bijdrage voor een duivels dilemma: een toegankelijk eiland of een tijdrovende onderneming om te kunnen reizen.

 5. Egbert Delfos

  Hoe dringend noodzakelijk is een cementfabriek op een natuurlievend eiland La Palma. Wat zijn de alternatieven als er geen vervuilende fabriek komt. Voor de overheid retorische vragen maar toch stel ik ze. Overheid, luister naar de stem van de bevolking en de stem van de NATUUR. Het is zo’n mooi eiland !.

  1. Hola Egbert,

   Het gaat niet om cement maar om een asfaltfabriek voor de eigen wegen op het eiland.

   Asfalt wordt nu voor een groot deel van Tenerife gehaald, maal 7 de normale prijs.

   Er was een asfaltfabriek ergens in zuidoosten van eiland en deze moet sluiten.

   Groet Siepko

 6. Ik vind jouw schilderij / knipcollage erg mooi, het lijkt precies op de foto van het pijnbomenbos El Riachuelo.

 7. Te gek voor woorden: of je nu in NL bent, op La Palma of ergens anders: zeer onlogische besluiten zijn schering en inslag, hoop dat de kwetsbare plek die nu doelwit is snel vervangen wordt door een waar de meeste Palmeros achter kunnen staan.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven