De banaan is heilig op La Palma

De hoogste positie van de beschermheilige van La Palma Maria van de Sneeuw op haar zilveren troon in het bedevaartkerkje Las Nieves wankelt.

Niemand twijfelt aan de wonderen die ze heeft verricht en de bescherming die ze biedt aan de eilandbevolking maar goed en wel beschouwd is er maar een echt de heilige op La Palma, en dat is de banaan.

De vruchtbare landbouwgronden die verdwenen onder een dikke en stroperige laag lava moeten worden gerecupereerd als het aan de bananensector ligt.

De regering van de Canarische Eilanden nam eerder een duidelijk standpunt in: Voorlopig laten we het door de vulkaan verwoeste land wat het is: een maagdelijk natuurgebied.
Een half jaar later wordt er van links en rechts aan het zwarte land geknabbeld.

De bananen coorperaties hebben een voorstel ingediend om op de bestaande lavastroom tussen de weg naar Puerto Naos en de kust 426 hectare cultuurgrond te herstellen die door de uitbarsting van Cumbre Vieja is verwoest.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. De vulkaanstroom heeft alle gaten, kloven en oneffenheden in het landscap rechtgetrokken. Al die versnipperde stukjes land kunnen aan elkaar worden geplakt tot winstgevende bananenplantages.

De oppervlakte wordt beter gebruikt dan voor de vulkaaneruptie waardoor tegen minder kosten meer bananen verbouwd kunnen worden.

De coorperaties zien alleen maar voordelen: we geven de gedupeerden die hun land zijn kwijt geraakt weer een positief vooruitzicht. Het gaat volgens de bananensector om 600 gezinnen die hun middelen van bestaan hebben verloren.

Een halve meter aarde op de onvruchtbare lavastroom is voldoende om bananen te verbouwen.

Het voorstel is ingediend bij de eilandregering. Deze zal een besluit nemen of de banaan ook werkelijk heilig is.

Bron: prensa La Palma

3 gedachten over “De banaan is heilig op La Palma”

  1. Dat noem je van de nood een deugd maken. Steunen dit soort voorstellen. Goed voor de export. Dus goed voor het eiland. En de gedupeerden krijgen weer een toekomst.
    Gr. Heika

  2. Marc Smout

    De bananenteelt is ongetwijfeld van groot belang voor La Palma. Er zijn evenwel ook nadelen aan deze sector. Eerst en vooral is de sector ruim gesubsidieerd door Europa waar meer en meer vragen worden bij gesteld ; Verder zijn de klimatologische omstandigheden op de Canarische eilanden zeker niet ideaal voor de teelt : niet warm genoeg maar vooral te weinig neerslag wat maakt dat de watervoorraden ieder jaar verminderen wat op termijn onhoudbaar is. Natuurlijk is het ook zo dat de plantages geen esthetische verrijking zijn wat dan weer nadelig is voor de toeristische sector . Er zijn nog andere nadelen wat eigenlijk laat concluderen dat diversifiëring van de Palmese economie noodzakelijk is ; de afhankelijkheid van één sector houdt te veel gevaren in op economisch . en ecologisch vlak.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven