El Paso in gevecht tegen het vuur

Op honderd meter afstand van ons huis staan zes brandweermannen. Het is weer aan op La Palma.

In de ochtend bereikte de temperatuur een record van maar liefst 47 graden In Tazacorte. Het zou het nieuws van de dag zijn geweest ware het niet dat opnieuw de vlam in de pan sloeg.

Een brandje ter hoogte van de Shell in El Paso werd er gemeld in de plaatselijke krant. Een half uur later sloegen de vlammen al over de snelweg onder het voetbalstadion van El Paso door.

In de verte hoorden we gasflessen ontploffen, helikopters vlogen af en aan. El Paso was voor even een oorlogsgebied in gevecht tegen het vuur.

Marjan pakte voor de tweede maal in ons bestaan op La Palma de meest noodzakelijke spullen om te kunnen evacueren. Mees en ik maakte rondom het huis vrij van struiken en brandbare takken. Met water probeerden we ons huis te koelen.

Het vuur was zichtbaar en de hitte voelbaar vanaf het balkon. Een helikopter vloog laag over en doofde het vuur. De wind blies het vuur in de richting van Los Llanos, op enkele plaatsen zijn de bewoners geëvacueerd.

De brandweermannen voor ons huis, ik heb ze en grote fles met water gebracht. Hoe moet ik die mannen bedanken, ze hebben ons huis gered van de vlammen.

Met zwarte gezichten van de rook en met een waterslang in de aanslag houden ze het smeulende vuur in de tang.

Het lijkt erop dat we vannacht rustig kunnen slapen, mits de wind niet gaat draaien.

De foto´s komen morgen.

Tekst: Siepko Wenning

27 gedachten over “El Paso in gevecht tegen het vuur”

 1. Wat een ramp voor jullie! Gelukkig is het goed gegaan! Hopelijk alles onder controle hopelijk!
  Sterkte, Rina

 2. Sterkte daar! Alsof de temperatuur nog niet genoeg beproeving is, ook nog eens branden rond je huis. Ik hoop dat het daar snel beter wordt.

 3. Ik moest al aan jullie denken!!
  Hopen dat de wind niet draait en nog beter… gaat liegen!
  Sterkte!

 4. Wauw, heftig zeg zo dichtbij! Wij zagen het branden vanaf Las Manchas en de rook richting zee waaien. Een heel naar gezicht. Sterkte voor jullie in El Paso!

 5. We zagen de brand ook van dichtbij vandaag. Het was heftig om te zien hoe snel het vuur door de wind werd voort geblazen. Fijn dat het goed is met jullie.
  Anita en Jeroen

  1. Wat een heftig bericht! Heel veel sterkte. Hopelijk blijft het hierbij.

 6. Vandaag op La Palma aangekomen. Blijkbaar net voor de brand El Paso gepasseerd op weg naar mijn huisje in Los Llanos. Heb de brand zich daarna zien ontwikkelen. Het is beangstigend hoe die brand onstuitbaar voortwoekerde en alsmaar groter leek te worden. Het is nu 20:45 en de helicopters zijn net gestopt met blussen.Gelukkig is jullie een hoop ellende bespaard gebleven Siepko en Marjan.

 7. Wat heftig!
  Heel veel sterkte daar.
  Hopen en bidden dat jullie rustig kunnen gaan slapen!

 8. Annemarieke Verheij

  pfff ook dat nog. Alles passeert de revue bij jullie dit jaar. Sterkte met de hitte en hopelijk is en blijft het gevaar op brand weg.

 9. Allemachtig Marjan en Siepko, dat is heftig: zó snel zó dichtbij, zó klaarmaken voor evacueren: ik wens jullie veel succes met het “houden zo “van de situatie en wens jullie ‘n rustige nacht, sterkte van Thérèse en Henk

 10. Wat een afschuwelijke dag voor jullie. Fijn dat jullie niet hoefde te evacueren.
  Ik ga duimen dat de wind niet draait.
  Sterkte

 11. Verleden jaar al zo geschrokken bij de brand in Garafe, en nu lezen dat het wel heel dicht bij jullie is gekomen. Dan zit je toch op een eiland. Heel eng allemaal, lijkt wel alsof de hele aarde in de brand vliegt. Fijn dat het goed is afgelopen. Sterkte, en morgen hopelijk koeler weer.

 12. Hallo Siepko, ik heb de filmpjes al gezien, beangstigend. We hopen samen met jullie dat de temperatuur daalt, de wind gaat liggen en het vuur dooft. Doet ons terug denken aan augustus 2009 zelfde scenario maar toen was Fuancaliente aan de beurt. Toen zagen we de vlammen in de verte, nu zitten we veraf in het koude natte Gent…

 13. Heftig, hopen dat het hierbij blijft.
  Heel veel sterkte, Siepko en Marjan en alle andere bewoners van La Palma.

 14. Martine Devolder

  Oei, wat heftig hier te lezen op mijn nuchtere maag ……
  Ik hoop dat jullie allemaal veilig zijn ….
  Een welgemeende dikke knuffel

 15. Kees van Gameren

  Siepko, wij leven met jullie mee. Wij hopen dat verdere ellende jullie bespaard zullen blijven, Heel veel sterkte!

 16. Lilian en Rina

  We wensen jullie veel sterkte en hopen dat het vuur geblust kan worden.
  Lilian en Rina

 17. Huub Vroomen

  Beste Siepko, ik sluit mij volledig aan bij alle troostende woorden van de vorige schrijvers.
  Sterkte en ik hoop van harte dat het vuur niet nog meer schade kan gaan aanrichten. Wat ellende weer.

 18. Wat vreselijk Siepko, maken jullie het toch wel goed ?
  Waren jullie inspanningen voldoende om het huis en de tuin te behouden.
  Het kwam wel heel dichtbij.
  Veel sterkte gewenst voor beiden, Ingrid.

 19. Bert Oostindie

  Dag Siepko, Het lijkt ons heel ingrijpend om dit mee te maken en dat voor de tweede maal! Jullie hebben het overleefd en jullie huis staat er nog dankzij een stel dappere brandweermannen. Maar hoe is het voor jullie je exotische woonomgeving te zien veranderen in een geblakerde massa? We leven met jullie mee! Overigens genieten we iedere keer van je prachtige verhalen over La Palma. We hopen voor jullie dat je snel weer deze draad kunt oppakken. Veel sterkte! Bert Oostindie

 20. In EL Tronco is alles verbrand. Pe heeft zijn leven kunnen redden in het zwembad met vlammen van drie meter hoog. Hij is alles kwijt en is nu bij een vriend onder dak.
  Wat een hel moet dat zijn geweest en is het nog…
  Hoe is het bij jullie? De beloofde foto’s nog niet gezien en dat baart ook zorgen.
  Ik hoop dat jullie je mooie stek hebben kunnen behouden.
  Heel veel sterkte en liefde!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven