Langste waterkanaal van La Palma is lek

Van alle Canarische eilanden is La Palma het eiland dat de meeste druppels regen weet te benutten voor landbouw en consumptie.

Ondanks de inspanning om het schaarse hemelwater zo goed mogelijk op te vangen, gaan er dagelijks vele liters water verloren door lekkage.

Waterkanaal Lp1 tussen Barlovento en het zuiden van La Palma.

Steen en cement
Nog altijd wordt een groot deel van het water getransporteerd door smalle kanalen van steen en cement. Het antieke waterkanaal LP1 gaat van Barlovento in het noorden van La Palma naar het zuidelijke puntje. Het kanaal is 80 kilometer lang met meer dan 1000 verbindingen.

Het langste waterkanaal van La Palma is lek. Er wordt op dit moment druk gedebatteerd door de Waterraad over de vraag op welke manier het kanaal kan worden verbeterd.

Polder
La Palma is geen polder waar je een sleuf graaft en vervolgens de waterbuis in legt, zand erover en klaar. Niets op het bergachtige La Palma is gemakkelijk. Het waterkanaal LP1 gaat door onherbergzaam gebied met diepe kloven en steile afgronden.

Twee opties
De Waterraad stelt twee oplossingen voor om het waterverlies te beperken tot nul liter. Een van deze oplossingen is om in het kanaal buizen te plaatsen met verschillende diameters. Oplossing twee is de toepassing van Pvc-platen.

De Waterraad heeft het onderzoek voorgelegd aan de eilandregering. Om het waterkanaal waterdicht te maken is een budget beschikbaar tussen de 2 en de 8 miljoen euro.

Foto en bron: Eltime.es

1 gedachte over “Langste waterkanaal van La Palma is lek”

  1. Flink budget.Kunnen ze het niet dichtmetselen?Lijkt me een duuzamere oplossing dan p.v.c.

    Er zijn genoeg goede vaklieden op het eiland die rotsmuren bouwen en die wel een goed loon betaald kunnen krijgen van dit budget.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven