La Palma scootmobiel-onvriendelijk

La Palma Nieuws komt deze week vanuit het vliegtuig van Amsterdam naar Gran Canaria, vandaar een binnenlandse vlucht van Binter naar La Palma en ik ben weer thuis.

De huisraad is over, de lampen hangen. Mijn ouders, beide fitte tachtigjarigen, zijn verhuisd naar een appartement. Een complex voor ouderen waar zorg, mocht je dat nodig hebben, eenvoudig te regelen is.

Vertrek vanaf Amsterdam met Transavia.

Gebouw met oudjes
Heb me de afgelopen week positief verbaast over de hoge kwaliteit van de zorg in Nederland. Het huurappartement van mijn bejaarde ouders heeft vloerverwarming, luchtverversing, dubbele geluidsisolerende ramen, lichten knippen automatisch aan en uit in de gang en het water in de douche is binnen 10 tellen op temperatuur. Wat een luxe allemaal!

Rollators met wielen, scootmobiels in allerlei soorten en maten, rolstoelen en andere inventieve uitvindingen om verloren spierkracht te compenseren rijden door de gangen en in de directe omgeving van het moderne gebouw vol oudjes.

Schaduw vliegtuig kort voor de landing Gran Canaria.

Paardenkracht
Op La Palma zag ik nog nooit een oudje in een scootmobiel voorbij scheuren. La Isla Bonita is een heerlijk wandeleiland maar ontegenzeggelijk scootmobiel-onvriendelijk.

Om het eiland aan te passen aan het voertuig van de vergrijzende toekomst zou de gehele infrastructuur op de schop moeten. Alleen tot jeep getransformeerde scootmobiels met voorwielaandrijving, ijzersterke remmen en een motor met extra paardenkracht zouden geschikt zijn op het steilste eiland ter wereld.

Overstap op Gran Canaria en met Binter naar La Palma.

Extra handicap
Bij gebrek aan beschikbare plekken in een bejaardenhuis en het ontbreken van een goede infrastructuur voor scootmobiels zit er op La Palma niets anders op om goed ter been te blijven. Wie slecht loopt heeft op ons vertikale eilandje een extra handicap.

De gedachten dat ik op mijn oude dag mogelijk ook scootmobiel behoeftig zal zijn probeer ik zoveel mogelijk te verdringen.

Er zit op La Palma niets anders op om te leven in het moment.

Foto`s en tekst: Siepko Wenning

Gerelateerde link: Vliegen naar La Palma

6 gedachten over “La Palma scootmobiel-onvriendelijk”

 1. Lieve mensen van La Palma,
  Indien jullie de verzuring goed in de gaten houden, de gewrichten extra goed verzorgen met gezonde voeding en misschien ook eens MSM en glucosamine extra erbij nemen dan zal ook de verzuring jullie kraakbeen niet opvreten…. Het is namelijk de verzuring die alle mensen in de grootste problemen brengt… en hebben wij dit zelf in de hand… Dat u dat niemand vertelt… is een spijtige zaak… daarom mijn reactie … en nu u dit weet kan u erna leven en het kraakbeen beter verzorgen… Eet veel van jullie avocado’s die super gezond zijn… Ook Moringa en alles wat groen is…. en geen geraffineerde suiker en minder kolehydraten (brood, pasta…. ) en de ph meten…. en goed houden: 6,4 eerste urine, 7,0 tegen 10 tot 12 uur, 7,5 tegen 15u00 en 6,9 tegen 18u00. Opgelet: 7,5 op andere tijd dan 15u00 betekent oververzuring en wordt kraakbeen afgebroken om base te maken… dus eventjes meten met urinestrookjes en bijhouden… en voeding verbeteren …

  Ik hoop dat ik binnenkort ook naar jullie prachtig eiland kan verhuizen… dan help ik jullie wel verder… om fit en vitaal te blijven …

  groeten

  Reinhard

  1. Ja……en dan krijg je b.v. een auto-ongeluk en zit je in een rolstoel.

 2. Je kan altijd terug emigreren, maar dan nu wel alvast een plekje reserveren.
  John

 3. Voor elke fase in je leven is er wel een optimale plek te vinden, maar het leven, je gezondheid zijn niet statisch. Ik verwacht dat op La Palma minder valide ouderen en gehandicapten aan huis gekluisterd zijn, hetzelfde zie in gebieden met veel sneeuw en ijs waar gehandicapten en ouderen zo min mogelijk in de winter buiten komen. Zodra je wieltjes nodig hebt ben je beter af in een vlak land met een goede infrastructuur en een positieve attitude t.a.v. minder validen/gehandicapten. Nederland is vol, maar we zorgen goed voor onze minder valide mensen met hoog opgeleid personeel, ja het kan altijd beter.

 4. Jaap Droogers

  Wij kwamen een keer met de bus van San Pedro naar Los Llanos. De bus had wel een kwartier vertraging. Vlak bij El Paso stopte de bus, de chauffeur stapte uit en liep naar de achterdeur. Daar werd een hele liftinstallatie uitgedraaid om… een scootmobiel uit te laden. Binnen een kwartier konden wij weer doorrijden.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven