De hemel van La Palma wordt een snelweg

La Palma is een van de beste locaties van het noordelijk halfrond om de sterrenhemel te observeren. Telescopen op de Roque de los Muchachos speuren naar zwarte gaten, sterrenstelsels en nooit eerder ontdekte planeten.

Voor het slapen gaan kijk ik altijd nog even (tijdens het tandenpoetsen)  naar de hemel. Behalve de Melkweg en flonkerende witte sterren zijn steeds vaker bewegende sterren te zien. De kans wordt steeds groter dat een ster niet een ster is maar een satelliet van de miljardair Elon Musk.

Een rij satellieten na de lancering door Starlink.

Vliegende objecten
De hemel rond de aarde wordt steeds voller met vliegende objecten. Dankzij al die satellieten kunnen we op aarde razendsnel met elkaar communiceren. En op La Palma kijken we zaterdag naar de finale van het songfestival via een schotelantenne die in verbinding staat met een satelliet. Zonder satelliet geen Jeangu Macrooy met het lied Birth of a new age.

Satellieten
Allemaal leuk en aardig die satellieten maar voor astrofysici en astronomie-liefhebber is het een probleem geworden.

Wanneer de baan van deze satellieten samenvalt met het gebied in het heelal dat wordt geobserveerd door astrofysica belemmert dat de waarneming. Het observeren van hemellichamen, zoals sterren, melkwegstelsels of planeten, wordt bemoeilijkt.

Lancering nieuwe satellieten
Regelmatig worden er nieuwe satellieten gelanceerd die als een rij zichtbaar worden aan de hemel. Er staan voor dit jaar gepland om 12.000 satellieten in een baan rond de aarde te brengen.

Sterren kijken
Op La Palma voor het slapen gaan nog even naar de sterren kijken zal nooit meer zijn zoals het was. De ooit zo stille en verlaten nachtelijke hemel begint langzaam op een snelweg te lijken.

Tekst: Siepko Wenning Afbeelding: Eltime.es
Gerelateerde link: Sterren observeren La Palma

4 gedachten over “De hemel van La Palma wordt een snelweg”

  1. Eric de Beij

    Het was gedurende de corona tijd heel fijn om via “La Palma nieuws – Siepko” af en toe wat informatie over het eiland te krijgen. Wij hebben in Maart 2020 met de allerlaatste repatriëring vlucht ons eigen huis in El Jesus verlaten. Transavia heeft ons naar huis gebracht en heeft sindsdien niet weer op het eiland gevlogen. We hebben inmiddels voor 5 november 2021 de allereerste vlucht van Transavia weer geboekt. Heerlijk om straks weer thuis te komen. Gelukkig hebben de buren alles netjes in de gaten gehouden. La Palma we komen er weer aan !

  2. wij zijn ook in maart ’20 gerepatrieerd ,maar waren afgelopen maart al weer heerlijk op la Palma terug: via Gran Canaria en Tenerife: goed te doen.

  3. satellieten: wat een ellendig bericht! Wij genieten altijd enorm van de sterrenhemel op la Palma…de vooruitgang heeft hier ‘n onomkeerbare keerzijde. .’n Weg terug??

  4. We gebruiken onze planeet al als vuilnisbelt en nu gaan we gewoon verder met de ruimte. Alle brokstukken van raketten,oude satellieten etc. blijven voor eeuwig ronddraaien. Goed dat je er hier op deze manier even aandacht aan besteedt.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven