Corona op La Palma een jaar later

Een jaar geleden ging Spanje op slot. We mochten alleen de deur uit om het vuil bij de weg zetten, om boodschappen te doen en om een krant te kopen. Binnen was het veilig, buiten de deur school het onzichtbare gevaar Covid-19.

Lockdown
Alle vliegtuigen naar La Palma werden van de een op de andere dag gecanceld, boekingen werden geannuleerd, huurauto’s stonden stil, vakantiehuizen werden verlaten, gasten werden teruggevlogen. Niemand wist hoe de dag van morgen eruit zou zien.

Tijdens de drie maanden durende lockdowm die begon op 15 maart 2020 daalde het aantal besmettingen op La Palma tot nul. In de maanden daarna bleef het aantal zieken schommelen tussen de nul en de tien personen. Na de kerstvakantie steeg het aantal besmettingen. De teller op La Palma staat vandaag op 25 covid-patienten op een bevolking van ongeveer 85.000 inwoners.

Maatregelen
Vanwege het relatief laag aantal besmettingen gaat het leven op La Palma in een kalm tempo verder. De maatregelen zijn in een zin samen te vatten: mondkapje verplicht in de publieke ruimte, anderhalf meter afstand houden, maximale groepsgrootte10 personen.

Er is geen avondklok, winkels, terrassen, restaurants, stranden, musea, sportscholen zijn geopend. Er vinden zelfs culturele activiteiten plaats.

Economie
De bananen maken ook al geen herrie en trekken zich niets aan van lockdowns en maatregelen. Het aantal containers met bananen richting het vaste land van Europa blijft onverminderd hoog. Ze staan garant voor een basisinkomen voor een groot aantal eilandbewoners.

Een groot aantal hotels zijn gesloten, de werknemers zitten thuis. Dankzij een financiële ondersteuning kunnen de meesten in alle rust afwachten tot de accommodaties weer open gaan.

Eilandbewoners met een hypotheek, zware financiële verplichtingen en kinderen worden het zwaarst getroffen door de pandemie. De banken hebben voor deze groep eilanders een regelingen getroffen om de lasten zoveel mogelijk te verlagen om deze periode door te kunnen komen.

Toeristen
De afwezigheid van toeristen wordt door vrijwel alle ondernemers gevoeld. Dankzij de zachte coronamaatregelen gaat het leven op La Palma op halve kracht door. Voor de meeste ondernemers is dat net voldoende om deze periode te overbruggen naar betere tijden.

Het zou kunnen zijn dat ik een wat te rooskleurig beeld schets van La Palma. Het gaat dan ook om een persoonlijk natte-vinger-onderzoek gebaseerd op het spreken van tientallen eilandbewoners en het doorgronden van de plaatselijke kranten. Verborgen armoede blijft ook voor mij verborgen en noodlijdende ondernemers zullen dat niet van de daken schreeuwen.

Esperanza
We kruipen langzaam richting de zomer met esperanza op herstel. Het vaccinatieprogramma is op La Palma gestart.

De president van La Palma is in ieder geval zeer te spreken over hoe de eilandbewoners zich het afgelopen jaar de pandemie hebben ondergaan.

´Ik ben er zeer trots op president te zijn van een eiland dat zich voorbeeldig heeft gedragen in deze pandemie, iets wat mogelijk was dankzij de sociale verantwoordelijkheid van onze gehele bevolking en het gezamenlijke werk van de administraties en de sociale agenten van La Palma. Dank aan de Palmeros en Palmeras.`

Het leven op La Palma was altijd al tranquilo en momenteel bijna stilletjes.

Bron: La prensa La Palma tekst: La Palma info
Gerelateerde artikelen: Reizen naar La Palma in tijden van corona

1 gedachte over “Corona op La Palma een jaar later”

  1. La Palma staat voor juni al geboekt, nadat wij deze hebben verplaatst van maart 2021, omdat wij al vooraf aan zagen komen dat dit geannuleerd zou gaan worden. Nu hopen dat Spanje vanaf half mei weer open gaat voor toeristen. Na onze afgebroken vakantie vorig jaar maart, kijk ik er weer naar uit om terug te keren naar ons geliefde eiland. Deze keer vliegen wij echter voor het eerst met Tui, omdat Transavia helemaal gestopt is met vliegen op La Palma. Hoe dan ook wij laten ons niet weghouden van La Palma.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven