Canarische regering broedt op verplichte corona-test

Op vakantie gaan naar de Canarische eilanden is weer mogelijk. Na België, Duitsland en Engeland volgt nu ook Nederland door de Canarische Eilanden tot een veilige vakantiebestemming uit te roepen.

Veilige bestemming met drempel
De Canarische eilanden kijken uit naar de komst van de buitenlandse bezoekers. Tegelijkertijd wil de Canarische regering de eigen bewoners en de bezoekers een veilig onderkomen bieden.

Voordat de vakantie straks kan beginnen moet er door de bezoekers eerst nog een kleine drempel worden genomen.

Negatieve coronatest
Het plan is om vakantiegangers te verplichten om bij aankomst op de Canarische eilanden een negatieve PCR-test of een antigeentest te overhandigen.

Kom je straks zonder test naar La Palma dan zou je geweigerd kunnen worden op het vliegveld of bij de geboekte accommodatie.

Juridische onderbouwing
De Canarische autoriteiten zijn nog opzoek naar de juiste juridische onderbouwing om straks ook werkelijk een negatieve corona-test te kunnen eisen. Om dit voor elkaar te krijgen moet eerst de regionale wet worden veranderd.

De verwachting is dat de maatregel over een of twee weken van kracht wordt. Reisbureaus zullen voldoende tijd krijgen om hun gasten te informeren.

Hete soep
Of de soep straks ook zo heet wordt gegeten als dat het wordt opgediend is de vraag.

Vakantiegangers die aankomen zonder een negatieve corona-testresultaat krijgen waarschijnlijk de mogelijkheid om dit bij het vliegveld alsnog te doen.

We wachten af welke maatregelen de Canarische regering de komende weken zal nemen.

Bron: Spanje Vandaag Afbeeldingen: Kussenlava in de Barranco de Las Anguastias, Caldera de Taburiente

7 gedachten over “Canarische regering broedt op verplichte corona-test”

 1. Peter de Ligny

  En om de verwarring nog groter te maken, werd gisteren de Canarische eilanden op geel gezet en vandaag weer een algemeen negatief reisadvies voor de kerstvakantieperiode door het OMT. Er is geen touw meer aan vast te knopen en varen op dagkoersen

  1. Monica Peeters

   Ja, de reisadviezen wisselen nogal.
   Echt zorgeloos boeken, zoals jaren gebeurde, is er nog niet bij!
   Hopelijk mogen we het la Palma gevoel deze winter toch gaan ervaren.

 2. Goed om te lezen dat je ‘n negatieve bewijstest bij je moet hebben; ik zat me daar al druk over te maken ” La Palma bescherm je zelf en hou het veilig zoals het nu is !”
  Gelukkig maar, dit inzicht èn…nu nog handhaven !

  1. Het is inderdaad verstandig dat de Canarische eilanden zichzelf zo goed mogelijk proberen te beschermen. Maar het is ook goed om te kijken wat voor praktische gevolgen dit mogelijke besluit gaat geven voor de toerist. Als je al uit hebt kunnen vinden of jouw geboekte vlucht ook daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden, komt daar nu het mogelijke probleem bij dat je bijvoorbeeld als asymptomatische corona drager net vóór je vertrek positief getest wordt waardoor je alles terug moet draaien. Om dit te voorkomen zou je feitelijk de gehele volgorde moeten omdraaien. Eerst jezelf laten testen waarna je bij een negatieve uitslag in het gunstigste geval zo’n 2,5 dag de tijd hebt om je gehele vakantie te regelen, de test mag straks namelijk maar hooguit 72 uur oud zijn. Omdat iedereen er bijna niet onderuit komt om het zo te moeten gaan regelen, kunnen er bizarre situaties ontstaan. Denk aan vliegtuigen die 4 dagen vóór de geplande vlucht nog bijna leeg zijn en vervolgens in de periode daarna plots vol stromen met reizigers. Het is dus ook mogelijk dat je, helemaal blij met je positieve testuitslag, de vlucht wil gaan boeken maar tot de ontdekking komt dat het vliegtuig vol zit terwijl je een paar dagen geleden zag dat het nog zo goed als leeg was. Je hebt dan nog “geluk” als je eerst je vlucht hebt proberen te boeken want dan hoef je niet je accommodatie, huurauto en eventuele treinkaartjes naar Schiphol te annuleren. Maar, de test was voor niks en je hele vakantie is helaas naar de maan. Ik geef Monica dan ook wel gelijk: zorgeloos boeken zoals voorheen, is in deze periode bijna een utopie.

 3. Paul Ruber

  Henk heeft natuurlijk gelijk maar heel werkbaar is zijn voorstel niet. Volgens mij is er maar één mogelijkheid om de reiswereld weer op gang te krijgen: luchtvaartmaatschappijen moeten tickets en reisorganisaties moeten pakketreizen naar La Palma etc aanbieden inclusief coronatest maximaal 72 uur voor vertrek. Ben jij of je medereiziger(s)onverhoopt positief dan mag de reis gratis geannuleerd worden. Kost wel wat voor die organisaties maar het alternatief is halflege vliegtuigen en faillissementen. De gemiddelde toerist wil relaxed op vakantie en geen gedoe , onzekerheden en risico’s op een flinke financiële strop.

   1. Één van de voorwaarden van Tui:
     Graag wijzen we je erop dat als je de test eerder dan 72 uur voor vertrek laat afnemen je helaas niet mee kunt op de vlucht. Laat je de test binnen 65 uur voor vertrek afnemen, dan is er geen garantie dat het testresultaat op tijd binnen is. Je kunt in beide gevallen geen aanspraak maken op teruggave van je reissom of extra gemaakte kosten. (bron:Tui.nl)
    Tui maakt het wel heel spannend. De Canarische eilanden vereisen een negatieve test uitslag niet ouder dan 72 uur bij aankomst. Bij Tui kun je je feitelijk niet laten testen binnen 65 uur voor vertrek. Volgens Tui zelf heb je 7 uur de tijd om je te laten testen waar je i.v.m. de eis van de Canarische eilanden nog even de reistijd af moet trekken; vanaf A’dam ong. 4 uur en 45 minuten. Blijft er een periode van 2 uur en een kwartier over voor jouw test moment! Verder geen enkele opmerking wat er gaat gebeuren als je positief test. Je kunt dan natuurlijk geen negatief testresultaat overleggen en je krijgt ook geen afreisdocument. Met Tui mag je dan niet mee. Reissom en extra gemaakte kosten worden dan slechts vergoedt als je je binnen de genoemde tijd hebt laten testen! Vallen onder die “extra kosten” dan ook bijvoorbeeld de totale kosten van het erg laat moeten annuleren van je accommodatie? En waarom geen veel snellere antigeentest die in ieder geval bij de Canarische eilanden ook voldoet?
    Voor de toerist die relaxed op vakantie wil gaan zonder gedoe, onzekerheden en risico’s, is het wellicht verstandiger om niet op reis te gaan. Voor wie echter net als wij behept is met het LP virus, wordt het dit seizoen zonder meer een geweldige uitdaging om er te komen!

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven