De balans van de bosbrand en corona

Waar zal ik eens beginnen en waar gaat dit eindigen?

Ik had ook vandaag graag willen berichten over het kleine nieuws dat de kranten buiten La Palma niet publiceren; de nieuwe parkeerplaats die gereed is gekomen bij de natuurlijke zwembekkens Fajana in Barlovento; de activiteiten die op het strand van Puerto Naos voor gehandicapten worden georganiseerd.

De nieuwe parkeerplaats bij het zeezwembad Piscinas Fajana in Barlovento.

Het nieuws van de afgelopen maanden worden echter gedomineerd door tegenslag. Let go!

Schade bosbrand
De balans van de schade die de bosbrand van Garafia heeft veroorzaakt is opgemaakt. Twintig families hebben in Garafía hun huis verloren, elf woningen zijn gedeeltelijk aangetast, een vijftiental schuren met gereedschap zijn opgegaan in het vuur. Het elektriciteitsbedrijf heeft ongeveer 250 elektriciteitspalen moeten vervangen.

Benefietconcert ten bate ondersteuning bewoners Garafia.

Utopisten
Op de lange lijst van de eilandregering staat niet de schade aan fincas waarvan de onderkomens zoals grotten, provisorische en tijdelijke constructies, Yurts en zelfs een autobusappartement niet in het kadaster staan vermeld.

Voor de wet illegale bouwwerken waarin door Utopisten wordt geleefd, zij die geloven in een ideale wereld. Hele families met kinderen zijn hun onderkomen kwijtgeraakt.

Op het eiland is een inzamelingsactie gehouden en er is een coronaproof benefietconcert georganiseerd door de gemeente Los LLanos. Busjes vol met slaapzakken, kleding en tenten zijn naar het noorden gereden.

Geef
Annette en Hijmen uit Cueva del Agua zijn op miraculeuze wijze ontsnapt aan de brand. Lees het gehele verhaal en klik op:

Verslag brand 2020 Finca Verde

Voor de slachtoffers van de brand zijn Annette en Hijmen in samenspraak met La Palma Nieuws een actie gestart.

 

Geef voor de getroffen bewoners door de brand in Garafia!

 

Stuur een email naar Annette en Hijmen en vraag naar het banknummer
ln.evilobfsctd@ottennA

 

Of stort een bijdrage op rekeningnummer:

ES04.2100.7114.8102.0007.4167  t.n.v.  Asociacion Cultural La Sonrisa in Garafia.

Sonrisa (Glimlach) is de vereniging die de mensen van Los LOmitos hebben opgericht voor gezamenlijke inkomsten van Los Lomitos. Het geld komt dan direct daar waar het nodig is.

Alle kleine beetjes helpen, het geld wordt goed besteed!

 

Tot slot corona
En dan tot slot maar weer eens corona. Het ministerie BZ heeft La Palma, ondanks het nog altijd lage aantal besmettingen ( 22) oranje gekleurd. Het effect was als een soort bankrun waardoor vrijwel iedereen zijn vakantie ging annuleren.

Degene die het nog aandurfden om te komen kregen niet veel later het bericht van Transavia dat de vluchten van 18 september tot 27 oktober zijn gecanceld, vanwege de vele annuleringen.

En zo blijven we druk en bezig op ons mooie eiland La Palma.

Foto: El Dia Tekst: Siepko Wenning

 

7 gedachten over “De balans van de bosbrand en corona”

 1. Wat een indrukwekkend verslag van Annette en Hijmen! Vooral omdat we het gebied zo goed kennen, doet het ons heel veel.
  Onbegrijpelijk dat BZ zo makkelijk ook La Palma code oranje geeft, zonder over de gevolgen voor de mensen die leven van het toerisme na te denken, lijkt het.
  Veel sterkte Siepko en Marjan!

 2. Ferd en Brigitte

  Ja, ook wij kregen gisteren een onaangename verrassing van Transavia, wij wilden 6 oktober toch naar la Palma vliegen, kregen we een mail van Transavia dat zij onze vlucht hebben geannuleerd!, balen, we hadden ons er erg op verheugd
  Alles was geregeld, huisje, auto, alles weer kunnen annuleren
  Dit treft dan behalve ons zeker ook weer de Palmeros
  Jammer

 3. thérèse van de Water

  Onredelijk en dom van BZ w.b. het besluit om La Palma oranje te kleuren; vooral de Palmezen worden hier hard door getroffen, óók diegenen die in deze tijd La Palma wilden bezoeken.
  Ons hart en gedachten zijn bij La Palma en bij alle Palmezen die we kennen.
  Thérèse en Henk

 4. Joke Barendrecht

  Wij vonden het ook erg. Hadden in maart onze vakantie al doorgeschoven naar 4 september en toen werd La Palma ook code oranje terwijl er amper coronagevallen waren. Jammer. We hopen op een herkansing in maart 2021

 5. Peter de Ligny

  Het op oranje zetten van een heel land en daarbij gebieden waar dat eigenlijk niet nodig is is niet uniek. We hebben dat ook gezien bij Kroatië. Maar ook toen Nederland in lockdown ging werden provincie’s in het noorden meegetrokken terwijl dat helemaal niet nodig was. Zo zullen er ook in Spanje gebieden zijn waar oranje niet terecht is. Het lijkt mij geen kwade wil maar meer een onvermogen tot differentiatie. Een land op oranje zetten schept duidelijkheid voor iedereen. Uitzonderingen maken leidt tot eindeloze discussies verwarring en frustraties.Zelf heb ik hier gemengde gevoelens over. Ik heb een huis in La Palma gekocht en zou in december bij de notaris moeten verschijnen. De vraag is of dat door kan gaan. Niemand wordt hier vrolijk van…

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven