La Palma, eiland met vriendelijke en lieflijke vulkanen

Na een week met seismische schokjes is de rust onder La Palma teruggekeerd.

La Palma heeft van 24 juli tot 18.20 uur deze zondag 137 trillingen geregistreerd.

De gele stippen geven aan waar de aardschokjes op La Palma zijn geregistreerd (IGN).

De aardschokken met een kracht van 1,8 tot 2,6 vonden plaats op een diepte van 25 tot 30 kilometer. De ondergrondse bevingen werden niet op La Palma zelf gevoeld.

Perioden met lichte aardschokjes zijn normaal voor een actief vulkanisch eiland. In totaal 13 stations monitoren de microseismische activiteit van het eiland.
Een periode met seismische activiteit kan de aankondiging zijn van een vulkaan eruptie.

Er zijn 4 verschillende scenario’s:

1. Wanneer het magma niet toeneemt, neemt de vulkanische activiteit af en worden er geen aardschokken meer waargenomen.

(C) Volcanes de Canarias

2. Het aantal bevingen neemt toeneemt in duur en in tijd wanneer vanuit diep uit de aarde magma naar boven wordt gestuwd. De bevingen zouden nu wel door de bevolking gevoeld kunnen worden. De bodem van het eiland zou op enkele plaatsen kunnen vervormen.

3. Tijdens scenario drie probeert het magma de oppervlakte van het eiland te bereiken. De vervorming van het land kan enkele centimeters per dag bedragen. In gebieden met steile berghellingen kunnen er kleine aardverschuivingen plaatsvinden.

4. En tot slot scenario 4, de explosieve uitbarsting. Als de stuwkracht van het magma voldoende energie heeft om de oppervlakte te bereiken, kan scenario 3 uitgroeien tot een uitbarsting.

Vulkanen met een lieflijk karakter
Goed om te weten, er is geen enkele reden om de geplande vakanties op La Palma te annuleren. Vanwege de dunne aardkorst onder La Palma, waardoor er weinig druk in de magmakamer onder het eiland wordt opgebouwd, komen er op het eiland geen grote, alles verwoestende vulkaanuitbarstingen plaats.

De vulkaanerupties op La Palma kenmerken zich door hun vriendelijke en lieflijke karakter. Mocht de aarde opnieuw gaan beven dan zou dat eerder een aanbeveling zijn om het eiland te bezoeken.

Getuige zijn van een soms wekenlang durende eruptie, waarbij het roodgloeiende lava als een roodgloeiende rivier naar de oceaan stroomt is een onvergetelijk schouwspel.

Video: 1971 Eruptie Teneguia La Palma (Miguel Bravo).
Afbeeldingen: (C) Volcanes de Canarias Bron: El Diario Tekst: La Palma Info
Gerelateerde artikelen: waarschijnlijkheid-vulkaanuitbarsting-la-palma
Grote vulkaanroute
Kleine vulkaanroute

3 gedachten over “La Palma, eiland met vriendelijke en lieflijke vulkanen”

  1. John Winkel

    Je moet het niet spannender maken, misschien nog een witte haai voor de kust? Corona ja/nee, vliegtuig heen ja/nee, terugvlucht misschien? Zuinig op water, en als toetje een smakelijke vulkaanuitbarsting. Volgens mij ligt het epicentrum onder El Paso. Dus opgepast.

  2. Vulkaan erupties met een vriendelijk en liefelijk karakter. Je bent een dichter siepko

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven