Brand gestabiliseerd maar nog niet onder controle

Meer dan 400 personen en 7 luchtvoertuigen zijn continu aan het werk om de bosbrand in Garafia, die vrijdagmiddag om 18.30 uur is begonnen, onder controle te krijgen.

Satellietbeeld van het getroffen gebied door de bosbrand 23.08.2020.

De bosbrand in Garafía is nog altijd actief met een omtrek van 16 kilometer en een oppervlakte van 1.200 hectare.

De aanhoudende wind maakt het blussen van de brand gecompliceerd. Ondanks de wind toont de burgemeester van Garafia zich positief. De verwachting is dat deze middag de brand zich niet verder zal verspreiden.

De twee toegangswegen naar Santo Domingo en de weg naar Las Tricias en Llano Negro zijn uit voorzorg afgesloten.

De inspecteur van agenten van de Milieudienst, Andrés Rodríguez van de milieudienst, gaf deze zondagochtend om 10.30 uur een verklaring waarin hij zei: ´De brand is op dit moment min of meer gestabiliseerd maar nog niet onder controle.`

´Hoe het vuur zich zal ontwikkelen is voor een groot deel afhankelijk van de weersomstandigheden. Hoge temperaturen en wind zullen het blussen extra moeilijk maken. Op dit moment zijn, volgens Rodríguez op, de verwachtingen niet al te slecht.`

Het actieve vuur bevindt zich op dit moment in drie specifieke gebieden: in het noorden, op de linkerflank van de wijk Cueva del AguaCatela en in het deel van het Briestas-ravijn.

De brand heeft veehouderijen getroffen, enkele woningen zijn verwoest door de vlammen.

Bronnen om 10.45 uur 22.08.2020: El Diario, El Time, Twitter

gerelateerde informatie: Het getroffen gebied rond Llano Negro en Cueva del Agua

5 gedachten over “Brand gestabiliseerd maar nog niet onder controle”

 1. Vegetatie is dit gebied is vnl amandelbomen en ook clusters van drakenbomen. In tegenstelling tot de canarische pijnbomen zijn die volgens mij niet bestand tegen dit soort branden hetgeen eeuwig zonde zou zijn. Heel verdrietig allemaal…

 2. ingrid veer

  Mijn gedachten gaan gelijk uit naar Casa Brezal in las Tricias waar wij vele mooie jaren mochten verblijven. Ulrich vertelde ooit een brand te hebben meegemaakt door kletsnatte handdoeken op de vensterbanken te leggen en steeds nat te houden werden de houten kozijnen gespaard. Die van Tejo – madera (taxusbomen) zijn. Denk maar aan de fraaie houten plafonds van menig huis, in Los Llanos en Santa Cruz.
  En inderdaad de amandelbomen hadden veel te lijden. De sappen van de Tejo
  is erg brandbaar.

  Que mala suerte, Ingrid.

 3. Vreselijk bericht! Het mooie gebied waar wij zo graag doorheen rijden afgebrand. Op de satellietfoto te zien lijkt het erop dat het beschermde kustgebied gespaard is gebleven, tot nu althans. Hopelijk komt het vuur niet verder naar het zuiden en blijft het huis waar wij tien weken lang verbleven gespaard.

 4. Fijn om even een update te krijgen!
  De vertaalde Spaanse nieuwsberichten zijn niet altijd optimaal te volgen. We verblijven in Tijarafe, een stukje onder Puntagorda. Gisteren constante brandlucht hier, sinds vanmorgen verdwijnt het en is de lucht weer wethouder. Toch wel spannend hoe het zich ontwikkelt, fijn dat er voorzichtig optimisme is. Hopelijk raakt niemand gewond en is de schade te overzien.
  Respect voor de brandweerlieden die al sinds vrijdag bezig zijn met blussen. We zien de blusvliegtuigen hier af en aan voorbij komen. Hopelijk is de brand snel onder controle.

 5. Inderdaad het amandelbomengebied maar ook naaldbomen hogerop . Vreselijk om te zien . Zoveel mooie herinneringen liggen hier juist in dit gebied . Hoop dat de mensen veilig zijn en hun huizen gespaard mogen blijven .

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven