Neowise en het groen gekleurde La Palma

La Palma is in de ban van Neowise. Zodra de zon ondergaat staren we naar de sterrenhemel. De hemel kleurt zwart en de Grote Beer wordt zichtbaar. Vrijwel recht onder dit sterrenbeeld (ook wel de steelpan genoemd) verschijnt de komeet Neowise.

De echte professionals onder de sterrenkijkers rijden voor het beste zicht naar Llano de las Brujas. Op de asvlakte onder Refugio El Pilar in El Paso is het aardedonker waardoor de staart van Neowise nog beter te zien is.

Sebastián Fernández García maakte er een time-lapse, waardoor de werkelijkheid versneld wordt weergegeven.

 

Time-lapse vanaf Llano de las Brujas met zicht op El Time en Los Llanos, Tazacorte.

Neowise
De 5 kilometer grote Neowise bestaat uit ijs en gruis. Door de warmte van de zon smelt het ijs en ontstaat een staart, die door het zonlicht zichtbaar wordt. Op 23 juli 2020 nadert Neowise de aarde op een veilige afstand van 103 miljoen kilometers.
De mensheid moet daarna 4500 tot 6800 jaar wachten om Neowise opnieuw voorbij te zien komen. Al deze feiten over Neowise heb ik te danken aan Wikipedia.

Om Neowise, leuke naam overigens, te zien hoef je niet naar La Palma af te reizen. De komeet is ook in eigen land te zien.

Foto: José F. Arozena

Spanje geel, La Palma groen
Voor Neowise hoef je dus niet naar La Palma, wel zijn er meer dan honderd andere redenen om ons eilandje te bezoeken. Daarover een andere keer meer.

Er zit me toch nog iets dwars. De Minister van Buitenlandse Zaken heeft Spanje geel gekleurd wat zoveel wil zeggen als: Let op, veiligheidsrisico’s.
Het zou een reden kunnen zijn voor La Palma om zich af te scheiden van het vaste land van Spanje en te gaan voor een onafhankelijkheidsstatus.

De afstand tussen Spanje en Nederland/België is kleiner dan tussen Spanje en de Canarische Eilanden. Bovendien bevindt zich tussen Spanje en La Palma meer dan 1000 kilometer oceaan. Kleur je Spanje geel, dan zou je vanuit deze beredenering heel Europa, met uitzondering van de Canarische Eilanden, geel moeten kleuren. La Palma is al gedurende een maand vrijwel corona vrij waarbij de groene kleur beter gekozen zou zijn.

Bij de lurven pakken
Het is aangenaam op het groen gekleurde La Palma. Maar ook hier geldt, niemand die weet hoe de toekomst er uit gaat zien. Waar je ook bent en wat je ook doet: laat je niet leiden door angst, pak het leven bij zijn lurven en geniet van iedere nieuwe dag.

Tekst: Siepko Video: Sebastián Fernández García
Sterrenkijken op La Palma

5 gedachten over “Neowise en het groen gekleurde La Palma”

 1. Wat stuurt u ons toch altijd prachtige mails over het mooie eiland La Palma. We hopen het zeker weer te bezoeken. Heika

 2. Net een paar dagen terug. Hadden in begin van de vakantie de pech dat Calima op bezoek was. Verder was het verblijf heel ontspannen. Vliegen met mondkapje viel ons mee, waarbij ik wel moet melden dat het vliegtuig half vol was en dat is op zich al een prettige ervaring. Verder was het even wennen aan mondkapjes in winkels en supermarkten. Iedereen was trouwens heel gedisciplineerd en heb niemand zien klagen. Dankbaar dat ik er toch weer even mocht zijn

 3. Nelleke van der Weele

  We tellen de maanden, de weken, we komen eraan! De mooie verhalen, het mooie La Palma, voor hier een troost in het vooruitzicht… met voldoende afstand, zeker weten dat dit prima lukt op het groene , rustige , geduldige la Palma.

  1. We staan geboekt voor september, we hopen dat alles zo rustig blijft en dat La Palma gewoon open blijft.
   Kijken er al heel jaar naar uit.
   Hopen dat we weer naar het prachtige La Palma mogen komen dit jaar.
   Bedankt weer Siepko voor dit opbeurende nieuws.

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven