Fincas in El Paso en het zuiden zonder water

Door de berichtgeving over het coronavirus waren we op La Palma voor even vergeten dat La Palma wordt geteisterd door droogte.

De reservoirs voor de bevloeiing van de honderden finca´s met avocado’s en proteas (bloemen) staan leeg. In het zuiden van het eiland krijgen op dit moment 250 hectare plantages geen water.

Finca in El Paso met protea.

Water halen met plastic flessen
Vandaag sprak ik een kennis met een finca in El Paso. Hij heeft het afgelopen jaar de hoeveelheid water dat zijn land bereikt langzaam zien afnemen. Sinds een week komt er geen druppel water meer in zijn tank. Met plastic flessen rijdt hij nu dagelijks naar een waterpunt om daarmee zijn fruitbomen en landbouwgewassen op zijn land te begieten.

De eilandregering zoekt naar een oplossing om het probleem op te lossen. Vanaf maandag zal er een beperkte hoeveelheid water naar het zuiden worden getransporteerd. In El Paso is het waterprobleem gecompliceerd vanwege het ontbreken aan waterreservoirs.

Ongeveer 500 fincas in El Paso zonder water.

El Paso maakt extra kosten
De burgemeester van El Paso vindt het onrechtvaardig dat het water dat zich onder zijn gemeente bevindt met een lange ondergrondse tunnel naar Los Llanos en Tazacorte wordt geleid. El Paso wordt op deze manier gedwongen om water van de oostkant van het eiland naar het westen te transporteren wat extra kosten met zich meebrengt.

Een landbouwer in Los Llanos en Tazacorte betaalt minder voor het water dan een boer in El Paso. De burgemeester is van mening dat deze extra kosten door de eilandregering zouden moeten worden vergoed.

Zuinig zijn met water
De eilandregering vraagt aan de bevolking zuinig te zijn met water. Het drinkwater dat door de gemeentes wordt geleverd mag uitsluitend worden gebruikt voor huishoudelijk gebruik en consumptie.

Bron: prensa La Palma Foto´s: La Palma Info
Gerelateerde link: alles over het water op La Palma

4 gedachten over “Fincas in El Paso en het zuiden zonder water”

 1. Becker Reinhard

  Misschien hebben wij binnen heel kort de oplossing met een Europees waterproject dat ik op de Canarische eilanden wens op te starten.

  Ik werk met een ingenieur samen die aan een universiteit hiervoor bevoegd is om dit project op te starten. Indien wij de eigenaars kunnen samen brengen samen met de burgemeester kan ik het project in La Palma opstarten en naar daar verhuizen om het door te voeren. Wij zouden heel vlug testen willen doen met een basisproduct dat water uit de lucht haalt door temperatuurverschillen te scheppen. Reeds bij 50°C zal het water vrijgegeven worden door het nieuwe product. Indien ik met de juiste mensen kan contact krijgen zou dit prachtig zijn. Ben bezig om investeerders hier te vinden maar met enkele eigenaars samen zijn de basiskosten gemakkelijk te delen en te dragen… De Universiteit zal ook bijleggen met materiaal en ondersteuning om de testen te doen. Theoretisch kan per temeperatuurverschil ca. 200 l water per m3 van dit basisproduct kunnen geoogst worden… Dit kan enkele keren per dag, dus bij 5 x komt dit op 1000 l water / m3 …. Hiermee kunnen wij het waterprobleem oplossen…

  Dank om mij met de juiste mensen in contact te brengen want blijkbaar moet het ook heel vlug kunnen opgestart worden zodat na de eerste testen ook alles op grote schaal zou kunnen opgestart worden. Samen moet dit lukken…. kwestie van zich ook samen te organiseren.
  Dank alvast om de juiste mensen met mij te laten contact opnemen…
  Ik zelf werk in Holistic Medicine, ben Baubiologe, Geobiologe, Energy Medicine CP, Frequency medicine trainer en de ingenieur van dit project is een goede klant van mij…

  Mijn eigen website wordt binnen de week waarschijnlijk compleet vernieuwd. Nu staat er nog veel op over de waarheid van de corona crisis die niets te doen heeft met het waterproject…..

  Reinhard Becker
  Sint Petrus en Paulusstraat 2 B

  B-8800 Rumbeke
  België
  +32 51 80 85 15
  skype: reinhard.becker
  rb@ama-vita.com

 2. Ingrid Veer

  Wat een prachtig aanbod vanuit Rumbeke, Belgie.
  Bravo Reinhard, succes gewenst.
  Ingrid.

 3. Pieter Baele

  Eindelijk regen in La Palma? Ook hier in Belgie, alsook genoeg water in het noorden van Tenerife hoop ik :-)

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven