La Palma komt langzaam op gang

In dezelfde week dat Transavia alle vluchten tot 3 juni heeft gecanceld, werden de vliegtickets naar La Palma voor de komende winter boekbaar. De afgelopen dagen waren we schizofreen druk met de nieuwe annuleringen en met het maken van boekingen voor de komende winterperiode. De La Palma-Lovers laten zich door niets en door niemand tegenhouden om te boeken.

Terras Placeta in Santa Cruz de La Palma is afgelopen week weer open gegaan met de helft minder stoelen en tafels.

209 maatregelen
In de pers rollen de berichten over elkaar en worden maatregelen soms na een dag alweer geschrapt of juist aangescherpt. Zelfs de ambassadeur van Nederland in Madrid schrijft in zijn dagelijkse stukje op Facebook het ook niet meer helemaal duidelijk te hebben. De regering heeft 209 maatregelen opgelegd kopte vandaag de El Pais. De grote lijnen van fase 1 zijn duidelijk, de details blijven duister.

Je kunt eindelijk weer een terrasje bezoeken. Maar toen we bij de zondagmarkt van Los Llanos even gingen zitten werden we daarover aangesproken door een politieagent. Zitten is verboden maar op een terras mag het wel. Het zijn van die details die je even moet weten.

Buurtbewoners
In El Paso moeten we ons in fase 1 houden aan vaste tijden waarop er gewandeld mag worden. Om 20 uur mag er weer gewandeld worden en is er een piekdrukte in onze straat.

Het contact met de buurtbewoners bleef voor het coronavirus beperkt tot opsteken van de hand naar de bestuurder van een passerende auto. Tegenwoordig ontmoet iedereen elkaar te voet en worden er gemoedelijke praatjes gemaakt. Ik hoorden in het voorbijgaan iemand zeggen, Vandaag heb ik meer bekenden gezien dan in een heel jaar voor het uitbreken van corona.

Wasverzachter
Nu het contact met de buurtbewoners met een afstand van 1,5 meter zo intiem is geworden begrijp ik ineens waarom onze kinderen er altijd op hebben aandrongen om extra veel wasmiddel te gebruiken. De Palmeros ruikt naar wasverzachter. We hebben onze kinderen met de biologisch afbreekbare en reukloze Ecover ernstig tekort gedaan.

De markt in Los Llanos is heropend en verplaatst naar de Plaza de España.

De hamvraag
En dan nu de hamvraag: wanneer wordt er weer gevlogen naar La Palma? Na het bestuderen van alle informatie uit verschillende kranten en informatieve blogs kom ik tot de voorspelling dat de kans klein is dat er voor 15 juni naar La Palma gevlogen gaat worden. Er zit voor de gasten die in juni willen komen niets anders op dan rustig afwachten tot er meer duidelijkheid is.

Het nieuwe normaal
In afwachting van de eerste gasten opent het eiland zich stapje voor stapje en kan iedereen langzaam wennen aan het nieuwe normaal. Op zaterdag hebben we na twee maanden Santa Cruz weer eens bezocht waar een aantal terrassen waren geopend. Vanaf vandaag kun je weer naar de markt in Los Llanos om producten te kopen van het eiland.

We gaan in de juiste richting met in de laatste week geen nieuwe besmettingen en niemand op de IC.

Tekst en foto`s: Siepko

3 gedachten over “La Palma komt langzaam op gang”

 1. Sven Stroeve

  Kijk, dat zijn alvast positieve berichten! Wij blijven duimen voor augustus ☀️

 2. Stéphanie

  Heee broertje en schoonzus, wat leuk zo’n bericht. Al horen jullie bij het zwaar getroffen Spanje, jullie zijn al verder dan wij hier met restaurants bv, maar Rutte spreekt het volk morgen weer toe dus wie weet.
  Op vaste tijden allemaal wandelen dat klinkt wel geestig, hier loop ik wanneer
  ik wil, elke dag een uur.
  Tijdens die uurtjes kom ik ook meer dan voorheen in contact met andere
  lopers, dat is dan misschien de winst van deze periode, meer en vriendelijker
  contact, zoals jullie met de buren.
  Nou ik hoop dat je ook weer eens hierheen kunt vliegen, (al is het maar uit
  eigenbelang). Doe voorzichtig verder, Liefs Stéphanie

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven