Met enige trots heb ik in een eerder artikel gemeld dat op La Palma verpakkingen, plantaardige resten, glas, batterijen, kleding, olie en papier kan worden gescheiden. Maar wat gebeurt er met het afval wanneer het is opgehaald?
De groenen op La Palma zijn kritisch over het verwerken van het afval op La Palma. Veel van wat door de bewoners netjes is gescheiden wordt volgens de groenen op een hoop gegooid in het Los Morenos-milieucomplex.
In het jaar 2018 werd 35.861 ton afval naar het dat milieucomplex gebracht waarvan 30.271 ton werd gestort op de stortplaats. Slechts 6 % van al het afval kwam in aanmerking om te worden gerecycled.
De groenen zijn niet alleen kritisch op de verwerking van het afval door de overheid maar ook op de bewoners. Iets minder dan de helft van het afval dat bedoeld is voor de gele bakken (plastic, blik en verpakkingen) wordt niet gescheiden en komt op de stortplaats terecht. Ook over het scheiden van organisch afval door de eilandbewoners zijn de groenen niet te spreken. De inzameling van organisch materiaal in de bruine is erg laag, en met een hoog gehalte aan niet organische delen.
De doelstelling om in 2020 de helft van het stedelijk afval te hergebruiken of te recyclen wordt volgens de groenen op La Palma niet gehaald.
Bron: el diario Foto: Cabildo
Video: Milieucomplex Los Morenos
Het viel me in december op La Palma op, dat toeristen niet gestimuleerd lijken te worden om afval te scheiden. Ik kon in huis geen meertalige aanwijzingen vinden, waar ik met gescheiden afval terecht kan. En ook vond ik nergens handige bakken om het afval te scheiden in het (overigens fantastische) huis.
Wij scheiden hier het afval net als thuis. We zijn best milieubewust en vinden dat je dat overal moet doen.