Komt de grootste telescoop naar La Palma?

Als het aan de eilandregering ligt kan er morgen worden begonnen met de bouw van de grootste telescoop ter wereld op de hoogste top van La Palma.

Alle vergunningen zijn binnen om de Thirty Meter Telescope (TMT) miljard op La Palma te realiseren.

De opdrachtgever moet alleen nog de bouwopdracht geven zodat er in 2020 gestart kan worden met de bouw. De vraag is of er ook werkelijk gekozen gaat worden voor La Palma. De dertig meter grote telescoop is een samenwerking van universiteiten in de Verenigde Staten met Japan, India, Canada en China.

De uitverkoren plaats om de TMT te bouwen is op de Mauna Kea in Hawaï. Ook op Hawaï zijn de vergunningen rond maar wordt de weg naar de top van de berg geblokkeerd door de oorspronkelijke bewoners van Hawaï. De Mauna Kea wordt door Hawaiianen gezien als een heilige berg waar volgens de Hawaiiaanse mythologie de schepping van de wereld plaats vond.

De omstandigheden om de sterrenhemel op La Palma te observeren zijn minder goed dan op de Mauna Kea (2300 meter hoogte in vergelijking met 4.200), maar de bedrijfskosten op de Canarische eilanden bedragen de helft van de geplande 40 miljoen in Hawaï. Een belangrijke besparing voor een telescoop met meer dan 50 jaar levensduur.

Er gaan geruchten dat de Verenigde Staten tegen de bouw van de TMT op La Palma zal tegenstemmen. Als het aan de Amerikanen ligt, is er maar een land in de wereld waar de grootste telescoop ter wereld gerealiseerd kan worden en dat is in de Verenigde Staten.

Bron: El Pais Video: TMT
Gerelateerde artikelen: bouw-mega-telescoop-in-afwachting-besluit-hawai
Sterren kijken op La Palma

1 gedachte over “Komt de grootste telescoop naar La Palma?”

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven